Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Klara Live

Deze week in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 18 juli 2016 in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Thomas Blondelle

Thomas Blondelle

Maandag 18/07/2016

Een opname van vrijdag 27 mei in Basiliek van de abdij van Val Dieu met Nicholas Angelich aan de piano in werk van Schumann en Chopin.

Dinsdag 19/07/2016

Een opname van het Danel Kwartet en het Modigliani Kwartet vanop het festival in de abdij van Val-Dieu op 10 juni laatstleden.

Woensdag 20/07/2016

Rechtstreekse uitzending van het Preludiumconcert vanuit Bozar. Aan de vooravond van de Nationale Feestdag brengt het Nationaal Orkest van België een feestelijk programma met Belgische muziek èn Belgische solisten. Tenor Thomas Blondelle werd in 2011 tweede laureaat tijdens de Koningin Elisabethwedsrijd. Vanavond brengt hij enkele van de prachtige liederen van Gustav Mahler. Verder op het programma muziek van Frank Nuyts, een gevestigde en eigenzinnige stem in de Belgische muziekwereld: "Different from Habit" - de titel maakt ons alvast nieuwsgierig ! Lut Van der Eycken zit voor u in de Klaraloge en volgt het hele gebeuren.

Donderdag 21/07/2016

Op dinsdag 5 april van dit jaar speelden Svetlin Roussev, violist en EricLlevionnois, cellist het tripelconcerto van Beethoven; ze werden geassisteerd door de dirigent van het Orchestre Philharmonique de Radio France: Myung Whun Chung. Er wordt vaak beweerd dat Beethoven de pianopartij van dit concerto schreef voor zijn tienerleerling aarsthertog Rudolf von Habsburg omdat de moeilijkheidsgraad van de pianopartij danig verschilt van die van de viool- en cellopartij. Met deze achtergrond zouden we het niveau van pianospelen van dirigent Whun Chung in twijfel kunnen trekken, maar deze bedenking is hier allerminst op z'n plaats. Whun Chung won ooit de tweede prijs in de Tsjaikofskycompetitie (1974) en heeft ook op velerlei andere gebieden zijn strepen al verdiend! Na de pauze stond de eerste symfonie van Mahler op het programma. Het broeder Jacobmelodietje in mineur in het derde deel verwijst tegelijkertijd naar een droevig tafereel waar de dieren van het bos een jager ten grave dragen, maar klinkt ironisch genoeg ook wel wat vrolijk. Het heftige vierde deel begint dreigend en eindigt ook in een optimistische sfeer met een groots koraal, gespeeld door talrijke blazers.

Vrijdag 22/07/2016

Een Bach-concert van 24 juni in de abdij van Val Dieu met spraan Sophie Karthäuser en het Ensemble Café Zimmermann.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.