Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Deze week in Klara Live

Deze week in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 22 augustus in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Algemeen beeld Prom 1: First Night Of The Proms

Algemeen beeld Prom 1: First Night Of The Proms

Maandag 22/08/2016

Ook op maandag 22 augustus om 20.00 u zendt Klara Live rechtstreeks uit van op Laus Polyphoniae. Het Ensemble Canto Coronato brengt dan onder leiding van David Catalunya in de Sint-Pauluskerk nieuwe reconstructies van werken uit de beroemde codex Las Huelgas en uit andere middeleeuwse bronnen. Catalunya deed jarenlang onderzoek naar deze codex, één van de belangrijkste Europese manuscripten met polyfone muziek uit de late middeleeuwen, en presenteert in dit concert het klinkende resultaat van zijn bevindingen.

Dinsdag 23/08/2016

Op vrijdag 8 juli mochten de musici van Il Giardino Armonico optreden tijdens het Festival van gewijde muziek in Fribourg. Dirigent Giovanni Antonini werd vocaal bijgestaan door mezzosopraan Marie-Claude Chappuis. Qua instrumentale stukken stonden 2 symfonieën van Haydn en een blokfluitconcerto van Sammartini op het programma. Qua vocale muziek werd zowel religieuze als profane muziek geprogrammeerd: Chapuis zong fragmenten van Vivaldi, Purcell en Mozart

Woensdag 24/08/2016

Vanavond kan u bij Klara genieten van kamermuziek met een BBC Proms Concert door het Noorse Vertavo strijkkwartet en pianist Paul Lewis. Zij treden op in drie verschillende combinaties, met de cellosonate van Debussy, een strijkkwartet van Henri Dutilleux en een bewerking van Mozarts pianoconcerto in A voor strijkkwintet. Opgenomen op 18 juli tijdens de BBC Proms in Cadogan Hall in Londen.

Donderdag 25/08/2016

Op vrijdag 15 juli van dit jaar openden de Proms in de Royal Albert Hall in Londen met een prachtig concert, uiteraard met hun eigen BBC Symphony Orchestra. Een van de thema's dit jaar is de cello. Sol Gabetta mocht de spits afbijten met het celloconcerto van Elgar. In de lente van 1919 schrijft Elgar zijn celloconcerto. Het werk ging in première op 27 oktober van dat jaar. Emotioneel gaat deze compositie over de angst voor de dood, over wanhoop na WO I, maar ook over hoop en liefde. De vele trage, lyrische melodieën overheersen de 4 delen, hoewel er ook passages met ritmische vrolijkheid klinken in dit werk. Het concert eindigde met de cantate Alexander Nevsky van Prokofiev. De cantate is een herwerking uit 1939 van de gelijknamige filmmuziek die de componist schreef een jaar voordien. Nevsky was de belangrijkste Russische 13de-eeuwse figuur.

Vrijdag 26/08/2016

Ook vandaag put Klara Live uit het aanbod van de Londense Proms, dit keer wordt het een typisch Proms-programma : een combinatie van eigentijds en gevestigd repertoire. Aan de Finse componist Magnus Lindberg werd gevraagd een werk te schrijven dat de 9de symfonie van Ludwig Van Beethoven vooraf kan gaan. Geen voor de hand liggende opdracht, maar Lindberg nam ze toch aan - vanuit een gigantisch respect voor de componist Beethoven. Het London Philharmonic Orchestra zorgde onder leiding van dirigent Vladimir Jurowski voor de première van dit werk, en daarna kan u zich volledig onderdompelen in de klankwereld van Beethovens koorsymfonie. Solisten zijn Miah Persson, Anna Stéphany, John Daszak en Christopher Purves; het London Philharmonic Choir vervoegt het orkest. Een BBC Proms concert, opgenomen in de Royal Albert Hall op zondag 24 juli.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be