Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Klara Live

Deze week in Klara LiveKlassieke muziek

Dit zijn de concerten die de ploeg van Klara Live in de week van 9 april 2018 voor u selecteerde.

Stéphanie d’Oustrac (c) www.rema-eemn.net

Maandag 9 april

Het Brussels Philharmonic onder leiding van chefdirigent Stéphane Denève brengt vanavond Passchendaele, een werk dat Mark-Anthony Turnage in 2013 schreef in opdracht van het Concertgebouw Brugge. Voor Passchendaele liet hij zich inspireren door de vreemde rust op de oorlogskerkhoven in het West-Vlaamse landschap: “Het slijk kan je niet meer voelen. Het landschap heeft een nieuwe huid over de wonde laten groeien. Maar terwijl je rondwandelt, weet je dat onder je voeten oorlogsresten, mijnen en menselijke overschotten blijvende getuigen zijn”.

Het vervolg van het programma kleurt Frans met twee werken van Maurice Ravel: het charmante Le tombeau de Couperin en de tweede suite uit Daphnis et Chloé. Gautier Capuçon is solist in het celloconcerto van Edouard Lalo.

Dit programma is een heruitzending van maandag 23-10-2017 Klara Live

Dinsdag 10 april

Twee vrouwelijke iconen uit de barok staan centraal in dit concert: de maagd Maria en de mythische Dido, koningin van Carthago. En met hen twee gezichten van de liefde: het religieuze en het profane. De wijze waarop de liefde van Dido voor Aeneas en de liefde van Maria voor haar zoon in de 17de eeuw op muziek werden gezet, geven de kwetsbaarheid en de menselijke gevoelens van beide personages treffend weer. En hoe verschillend klinkt de smart van een moeder voor haar stervende zoon en de pijn van een afgewezen geliefde? Mezzosopraan Stéphanie d’Oustrac en Ensemble Amarillis geven de kleurrijke en contrastrijke stemmingswisselingen van deze muziek prachtig weer.

Dit concert werd opgenomen in AMUZ op 23 februari 2018

Woensdag 11 april

Met dit concert maakt u een reis van het Zuiden naar het Noorden, met muziek van Rossini, Elgar en Jean Sibelius. De jonge dirigent Jamie Phillips wordt op handen gedragen door de musici van het Antwerp Symphony Orchestra. U begrijpt dadelijk waarom. Aan hun zijde musiceert de jonge cellist Kian Soltani. Hij maakt pijlsnel carrière, al neemt hij alle tijd om de muziek in de diepte te studeren. Het melancholische concerto van Edward Elgar klinkt wondermooi in zijn uitvoering. Het Antwerp Symphony Orchestra speelt ook de eerste symfonie van Jean Sibelius. Het is een mooi werk met een jeugdig optimisme. Dirigent Jamie Phillips en cellist Kian Soltani vertellen zelf over het programma aan presentator Kristof Lowyck.

Donderdag 12 april

België is een nieuw festival rijker: op 1 en 2 maart was in het Lemmensinstituut in Leuven de allereerste editie van de Belgian Music Days te beleven. Volop aandacht voor de muziek van eigen bodem, netjes verdeeld tussen Vlaamse en Waalse componisten, met lezingen, tentoonstellingen en concerten. Klara Live pikte er twee concerten uit: pianiste Thérèse Malengreau verdiept zich al jaren in Belgische muziek; het Kugoni Trio, winnaar van Supernova in 2014, brengt met zijn unieke bezetting (piano, viool en saxofoon) overwegend Vlaams werk

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.