Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Klara Live

Deze week in Klara LiveKlassieke muziek

Ook deze week kan u in Klara Live weer enkele prachtige concerten ontdekken. Hier krijgt u alvast een overzicht.
Christian Thielemann © Stephan Rabold

Christian Thielemann

Maandag 23 maart


Op 5 december speelde de Berliner Philharmoniker een programma met muziek van Richard Strauss, en combineer dit orkest met de dirigent Christian Thielemann, een echte Strauss specialist, en je komt tot echte topuitvoeringen. Naast de overbekende concert suite uit Der Rosenkavalier krijgen we twee minder bekende werken van Strauss te horen met de Sonatine nr. 1 in F groot voor 16 blazers en de Drei Hymnen von Friedrich Hölderlin, op. 71 met de Duits-Italiaanse sopraan Anja Kampe als soliste. Het concert vond plaats enkele dagen na het overlijden van Mariss Jansons en het orkest besloot als eerbetoon dit concert aan hem op te dragen. Deze opname werd gemaakt in de Philharmonie van Berlijn.

 

Dinsdag 24 maart


De Mis van Doornik is één van de oudste meerstemmige missen. Het Wilde Westen, dat is het Festival van Vlaanderen Kortrijk, had het goede idee deze polyfone mis te combineren met de creatie 'Colors' van Wim Henderickx. Voor wie er bij was, was het een bijzondere ervaring: het ensemble Psallentes stond centraal in de Kortrijkse O.L.V.-Kerk, en de koren Ars Vocalis, Zimra en het Kortrijks Vocaal Ensemble stonden verspreid in de kerk opgesteld. Een vocaal festijn, waarbij de kerk bovendien baadde in prachtig licht. Klara realiseerde een mooie opname die we u vanavond graag laten horen.

 

Woensdag 25 maart


Vluchtend voor de nazi's belandt Mieczyslaw Weinberg, Poolse Joodse componist, via Minsk en Tashkent in Moskou. Weinbergs antwoord op de voortdurende dreiging en Stalinterrreur is een onafgebroken stroom van composities. Violist Linus Roth kun je een echte ambassadeur noemen van Mieczyslaw Weinberg. Oprichter van de Weinberg Society, speelt hij Weinbergs vioolsonates zo vaak hij kan. Voor dit concert in Munchen van begin dit jaar koos hij er twee, aangevuld met de speelse en virtuoze Rapsodie op Moldavische thema's. Aan de piano José Gallardo.

 

Donderdag 26 maart


Op 7 februari speelde het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Iván Fischer de drie laatste symfonieën van Mozart. Hij componeerde deze symfonieën in 1788 binnen een periode van nauwelijks enkele maanden tijd. Symfonie 39 zit vol met vloeiende melodieën, nr. 40 wordt gekenmerkt door zijn diepe emoties en is een van de meest tragische stukken die Mozart schreef. Wat een contrast met symfonie 41, een ware explosie van vreugde, energie en uitbundigheid. De meer dan geslaagde samenwerking tussen dit orkest en Ivan Fischer staat garant voor een uiterst boeiende concertavond. Dit EBU-concert werd opgenomen in de Royal Festival Hall in Londen.

 

Vrijdag 27 maart


Een concert van violiste Patricia Kopatchinskaja is altijd spannend. Hokjes in muziek zijn haar vreemd en altijd tast ze nieuwe grenzen af. Het festival van Salzburg nodigde haar uit voor een recital met muziek van de Roemeense violist, pedagoog en componist George Enescu. Die verwerkte de heel eigen ritmes en speelwijzen van Roemeense volksmuziek in zijn composities. In dit recital met pianiste Polina Leschenko speelt Kopatchinskaja - zelf een kind van Moldavische volksmuzikanten - het intimistische Souvenirs d'enfance en de indrukwekkende derde sonate van Enescu, afgewisseld met de vioolsonate en Tzigane van Ravel. Een EBU-concert, opgenomen op 18 augustus 2019 in het Mozarteum van Salzburg.

 

Zaterdag 28 maart


San Giovanni Battista behoort tot het beste dat Alessandro Stradella geschreven heeft. Centraal in dit Bijbels oratorium – bedoeld voor Palmzondag 1675 – staat Johannes de Doper. Hij wil Herodes tot een deugdzaam leven bewegen, maar de intriges van stiefdochter Salome worden zijn dood. Václav Luks en zijn Collegium 1704 brengen deze boeiende partituur, met een bezetting die van nummer tot nummer varieert en vocale solisten die hun pad kiezen tussen verleiding en trots, wanhoop en horror. Een EBU-concert, opgenomen op 8 februari 2020 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.