Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Klara Live.

Deze week in Klara Live. Klassieke muziek

Ook deze week staat Klara Live garant voor enkele prachtige recente concertopnames. Zo krijgen we deze week de Belgische tenor Reinoud Van Mechelen in aria's van Mozart, De Berliner Philharmoniker speelt, coronaproof, de vierde symfonie van Gustav Mahler in de kamermuziekzetting van Erwin Stein, Les vents français brengen kamermuziek voor houtblazers vanuit het Mozarteum te Salzburg, we kunnen het pianoconcerto van Clara Wieck herontdekken en ook Dorothee Mields gaat onze oren verwennen.
Reinoud Van Mechelen in Klara Live©Senne Van der Ven

Reinoud Van Mechelen in Klara Live

Maandag 1 juni 

Na de muziek van Bach en het Franse barokrepertoire richt Reinoud Van Mechelen zich met zijn ensemble op Wolfgang Amadeus Mozart. Dat deze componist hem op het lijf geschreven is, bewees hij onder andere al in De Munt waar hij de rol van Tamino zong in Die Zauberflöte. Aan de hand van een aantal sublieme concertaria’s neemt hij de luisteraar mee in een gevarieerd programma van de jonge Mozart tot aan het fluitconcerto in D. Hier is het fluitiste Anna Besson die op de voorgrond treedt. Een concert vanuit de Mechelse Sint-Pieter-en-Paulkerk in het kader van het Lunalia festival, vorig seizoen op 5 mei.

Dinsdag 2 juni

Op 1 mei, dag van zijn stichting in 1892, bracht de Berliner Philharmoniker zijn jaarlijkse 'Europa Konzert'. Wegens de corona -epidemie gebeurde dat in een lege zaal, en in kamermuziekbezetting. Het jaarlijkse 'Europa Konzert' van de Berliner Philharmoniker wil traditioneel verbondenheid en solidariteit uitdragen, en daarom besloten de leden van het orkest en dirigent Kirill Petrenko toch op te treden maar te kiezen voor een coronaproof programma. Op dat programma ondermeer de Erwin Stein-versie van Mahler 4, een symfonie die oorspronkelijk in volledige orkestbezetting op 14 mei in Bozar zou te horen geweest zijn.

Woensdag 3 juni

Op 27 januari, de verjaardag van W.A. Mozart brachten Les Vents Français, het Kodály String Quartet en pianist Eric le Sage in het Mozarteum te Salzburg een programma rond de kamermuziek voor houtblazers van Mozart. Deze werken zijn prachtige voorbeelden van de melodische schoonheid, rijkdom van harmonie en formele perfectie waar Mozarts composities bekend voor zijn. Les vents Français, samengesteld uit de beste Franse topsolisten, staan steeds garant voor uitvoeringen van het allerhoogste niveau. Dit EBU-concert vond plaats tijdens de Mozartwoche 2020.

Donderdag 4 juni

In 1835 creërde de 16 jarige Clara Wieck, die we nu beter kennen onder de naam van Clara Schumann, haar eigen pianoconcerto met het Gewandhausorchester Leipzig onder de leiding van Felix Mendelssohn. Vanavond brengen we dit boeiende werk opnieuw met de Noorse pianist Christian Ihle Hadland. Naast dit concerto bracht het Filharmonisch orkest van Bergen onder leiding van Edward Gardner werk van een goede vriend van Clara Schumann, namelijk Johannes Brahms. Deze EBU-opname werd gemaakt in Bergen op 17 oktober.

Vrijdag 5 juni

Het Stabat mater is één van de hoogtepunten uit Boccherini’s vocale oeuvre. Treffend schildert hij Maria’s angst bij haar zoon aan het kruis. Het einde plaatst hij in majeur, zodat hoop en troost toch het langst nazinderen. Voor deze intieme versie in kleine bezetting staat sopraan Dorothee Mields het liefst tussen de muzikanten van het Salagon Quartett in. Samen brengen ze ook het verfijnde Salve regina uit 1824 van de jonge Felix Mendelssohn. Nicole van Opstal sprak met sopraan Dorothée Mields en Christine Busch van het Salagon Quartett. Een concert van 4 april vorig jaar in Amuz.

Zaterdag 6 juni

De grote Vlaamse mezzosopraan Lucienne Van Deyck viert haar tachtigste verjaardag. Het is de ideale aanleiding om in ons rijk VRT-archief te duiken en enkele zeer mooie opnames te laten horen: liederen in duo met haar vaste pianopartner Frans Truyts, orkestliederen van Wagner en Mahler, verrassend repertoire van Bartok, Ryelandt, Goethals, Delage e.a., om af te ronden met een heerlijk zomerse opname van de Canciones del Marques van Rodrigo en de volksliederen van Berio. Het is een te goed bewaard geheim: wereldklasse dat is Lucienne Van Deyck!

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.