Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Deze week in 'Klara Live': Freedom o(r) Speech

Deze week in 'Klara Live': Freedom o(r) SpeechKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 21 november in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Freedom o(r) Speech

Freedom o(r) Speech

Maandag 21/11/2016

De Franse kamermuziek stelde in de 19de eeuw niet zoveel voor. Het was al opera wat de klok sloeg. In het laatste kwart van de 19de eeuw kwamen er nieuwe bewegingen op gang. Stilaan, rond de eeuwwisseling, veroverde de kamermuziek haar plek in de werkkamer en op het podium. Violiste Liza Ferschtman en bariton Andre Morsch vonden met Violons du soir zelfs een stuk waarin ze samen kunnen spelen. Ze schilderen een beeld van Parijs aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw: romantisch maar ook met invloeden uit cabaret en jazz en soms zinneprikkelende humor.

Dinsdag 22/11/2016

Op donderdag 11 augustus van dit jaar speelde het befaamde ensemble Camerata Bern een barokprogramma met Franse muziek. Aan de leiding van het ensemble stond Amandine Beyer die we normaal gezien vooral kennen van het ensemble Gli Incogniti en sowieso vooral als violiste. Deze rol neemt zij vandaag waar in een concerto van Jean-Marie Leclair. Les élémens van Rebel sloot het programma af.

Woensdag 23/11/2016

Trump, de Brexit en populisme beheersen de actualiteit. Kan muziek de politiek tot betere gedachten brengen? En hoe vertaal je politieke dissidentie in muziek? Het concert ‘Freedom o(r) Speech’ bundelt drie werken van muzikale rebellen.
In zijn minimalistische cantate De Staat maakt Louis Andriessen met energieke ritmes en balsturige akkoorden een vuist tegen totalitarisme.
Mauricio Kagel zet in Der Tribun het politieke populisme dan weer in zijn hemd met hoempapafanfares. Die worden gecombineerd met een nieuwe tekst van Dimitri Verhulst. Zijn sarcastische portret van een populist wordt meesterlijk vertolkt door Jan Decleir.
John De Simone heeft het in zijn nieuwe compositie - geschreven als antwoord op Andriessens De Staat - over het gevaar van een sluimerend fascisme.

Uitvoerders zijn: Jan Decleir, I Solisti del Vento, Red Note Ensemble, Song Circus
o.l.v. Etienne Siebens
Opgenomen in het Concertgebouw Brugge op 4 november 2016.

Donderdag 24/11/2016

Op 6 november ll overleed de grote Hongaarse pianist en dirigent Zoltan Kocsis. In Klara Live vanavond een pianorecital uit 1991 met werk van Mozart, Schubert en Liszt. Verder hoort u Kocsis als pianist èn dirigent ook aan het werk in muziek van Bela Bartok, de componist waarmee hij altijd geassociëerd zal blijven. Tot slot brengt hij samen met Deszö Ranki en Andras Schiff een briljante versie van het Concerto voor drie piano's, KV 242, van W.A.Mozart.

Vrijdag 25/11/2016

Vandaag opent in Antwerpen de nieuwe Koningin Elisabethzaal. Klara Live wijdt een extra uitzending aan deze uitzonderlijke gebeurtenis.Vanaf 19.00 u gaat het programma rechtstreeks vanuit de nieuwe concertzaal. Lut Van der Eycken ontvangt dirigent Edo de Waart, artistiek directeur Henk Swinnen en tal van musici en medewerkers van deFilharmonie. Het orkest heeft in het nieuwe complex een prachtige thuisbasis in het hart van de stad. Vanaf 20.00 u kan u live het openingsconcert meemaken : op het programma het celloconcerto van Antonin Dvorak en Ein Heldenleben van Richard Strauss.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be