Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Deze week in 'Klara Live': Juditha Triumphans

Deze week in 'Klara Live': Juditha TriumphansKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 19 december in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Magdalena Kozena

Magdalena Kozena

Maandag 19/12/2016

Antonio Vivaldi componeerde Juditha Triumphans om de overwinning van de Republiek Venetië tegen de Turken op Corfu te vieren. De allegorische adaptatie van het Bijbelverhaal is overduidelijk: het oratorium roemt de triomf van de Hebreeërs ten koste van de Assyriërs dankzij Judith die de vijandige generaal Holofernes onthoofdde. Voor de rol van deze aardse heldin is een zangeres nodig met een beproefde podiumprésence en muzikale gevoeligheid: kwaliteiten waar de Tsjechische mezzosopraan Magdalena Kozena, een groot specialiste in de barokmuziek, zeker over beschikt. Onder leiding van Andrea Marcon doet het Venice Baroque Orchestra er alles aan om de weelderige rijkdom van de compositie van de beroemde Venetiaanse componist naar waarde te schatten.

Dinsdag 20/12/2016

Op donderdag 1 december speelde het internationale chiaruscuro Kwartet in de grote zaal van de Bijloke. Op het programma stonden 3 werken, enigszins verwant aan elkaar. Het kwintenkwartet van Haydn wekte grote bewondering bij Beethoven, al wilde deze dat niet onmiddellijk toegeven. Beethovens laatste deel van zijn 6de strijkkwartet is dan weer emotioneel gelinkt aan het Rosamunde Kwartet van Schubert.

Woensdag 21/12/2016

De Israëlische pianist Boris Giltburg won in 2013 de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Openen doet hij met het kleurrijke papillons van Robert Schumann, gevolgd door een jeugdwerk van Johannes Brahms, de pianosonate nr 1. Na de pauze speelt hij een aantal korte etudes-tableaux als opwarming voor de zevende pianosonate van Sergei Prokofiev.

Donderdag 22/12/2016

Een Londense kerst met het Ricercar Consort onder leiding van Philippe Pierlot. Pierlot nodigde een aantal uitstekende solisten uit, waaronder tenor Reinoud Van Mechelen.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be