Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Klara Live - Klarafestival: The Psalm Experience

Deze week in Klara Live - Klarafestival: The Psalm ExperienceBlijf verwonderd!

In de week van 19 maart 2018 nemen we u in 'Klara Live - Klarafestival' gedurende drie dagen mee naar Flagey en Abdij Ter Kameren, waar u The Psalm Experience voorgeschoteld krijgt.

Deze week in Klara Live - Klarafestival: The Psalm Experience

Maandag 19 maart: Pelléas et Mélisande (Flagey, opname van 10 maart 2018)

De première van de opera Pelléas et Mélisande (Claude Debussy) vond plaats in 1902. Jaren later maakte componist Marius Constant een bewerking van deze opera voor twee piano's en zangsolisten. Het is deze bewerking die we vandaag te horen krijgen. Pianisten Jan Michiels en Inge Spinette, samen pianoduo Yin-Yang, namen het initiatief voor deze nieuwe interpretatie van 'Impressions de Pelléas'. Deze uitvoering tracht de symbolistische inhoud nog sterker te benaderen: de scène is quasi leeg en de focus ligt op de tekst van Maeterlinck. Klaas Verpoest zorgt voor een videoprojectie. Dit concert werd opgenomen in Flagey op 10 maart jl.

Dinsdag 20 maart: Dag 1 van The Psalm Experience (20/3-22/3 – Flagey / Abdij Ter Kameren)

In deze drie concerten worden 75 toonzettingen van 75 verschillende componisten, die heel de Westerse muziekgeschiedenis overspannen, ten gehore gebracht. Het feit op zich dat er zovele tientallen - zelfs honderden - componisten aan de slag gegaan zijn met het boek Psalmen, wijst op zijn enorme kracht. Als Bijbelboek is de collectie psalmen uiteraard een religieus document. Maar tegelijk zijn de liederen diepmenselijk, verhalen ze zoals geen andere (religieuze) tekst over de condition humaine, over de mens en zijn onderlinge relatie. De psalmen gaan immers over vreugde, twijfel, angst en onzekerheid, om slechts enkele van de fundamenteel menselijke emoties te noemen. Bovendien zijn de psalmen oeroud en komen ze terug in meerdere religies. Het maakt ze universeel en religie-overstijgend. De psalmen zijn zo een onuitputtelijke, rijke bron voor spiritualiteit, in welke vorm dan ook. Vandaag ontvangt Werner Trio in dit psalmenluik Dick Würsten.

Voor The Psalms Experience kan je drie soorten tickets verkrijgen:

Een ticket voor één concert.

Een combiticket geeft je toegang tot de 2 concerten op één dag. Er zijn dus 3 combitickets verkrijgbaar, één voor elke concertdag.

De psalm pass geeft je toegang tot alle 6 concerten van The Psalms Experience.

Woensdag 21 maart: Dag 2 van The Psalm Experience (20/3-22/3 – Flagey / Abdij Ter Kameren)

Vandaag ontvangt Werner Trio in dit psalmenluik Rik Torfs

Donderdag 22 maart: Dag 3 van The Psalm Experience (20/3-22/3 – Flagey / Abdij Ter Kameren)

Vandaag ontvangt Werner Trio in dit psalmenluik Aaron Malinsky

Vrijdag 23 maart: Des canyons aux étoiles... (Bozar, opname van 18 maart 2018)

Olivier Messiaen schreef zijn ‘Des Canyons aux étoiles…’ voor de 200ste verjaardag van de Verenigde Staten. De canyons van Utah vormden een inspiratiebron voor een monumentaal werk dat een ode wil zijn aan God en aan de natuur. Messiaen zelf noemde dit werk een ‘oeuvre de son-couleur’: kleurrijk dus, en verrassend. Vanavond hoort u een uitvoering door het Franse Ensemble Intercontemporain, versterkt met het Ensemble van de Luzern Festival Alumni, het geheel onder leiding van Matthias Pintscher.

Zaterdag 24 maart: Mahler 8 (Bozar)

“Stel je voor dat het heelal begint te trillen en tot klinken komt”, verzuchtte Mahler na de voltooiing van zijn achtste symfonie. “Het zijn geen menselijke stemmen meer, maar planeten en de zon die ronddraaien.” Met dit epische werk wou hij de wereld in beweging zetten, maar méér dan dat: het hele universum. Deze grootse ambities van de componist zullen niet onopgemerkt voorbij gaan op het podium: naast het befaamde Rotterdams Philharmonisch Orkest en een resem topzangers, maken maar liefst vier koren hun opwachting.
Bart Van Aken, een van de bekendste onafhankelijke boekhandelaars in ons land en bovendien een groot liefhebber van Mahler, is uw centrale gast voor vanavond.

Klik hier en download uw avondprogramma in PDF-formaat

Meer informatie over het Klarafestival en hoe u aan tickets kan geraken, leest u via klarafestival.be

Vanaf 9 maart staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. Sander De Keere, Greet Samyn, Lut Van der Eycken, Nicole Van Opstal en Werner Trio brengen de komende weken verslag uit. Foto © VRT / Geert Van Hoeymissen

Klara Live - Klarafestival 2020

Van 12 maart tot en met 29 maart 2020 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. 

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-appHou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. Let op: omwille van auteursrechten zullen een aantal producties niet herbeluisterbaar aangeboden worden.