Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Klara Live: Lieselot De Wilde, Liebrecht Vanbeckevoort en Ray Chen

Deze week in Klara Live: Lieselot De Wilde, Liebrecht Vanbeckevoort en Ray ChenKlassieke muziek

Klara Live in de week van 1 juli 2019 met ondermeer Lieselot De Wilde, Liebrecht Vanbeckevoort, Severin von Eckarstein en Ray Chen.
Lieselot De WildeKurt Van der Elst

Lieselot de Wilde

Maandag 1 juli

Op het jaarlijkse concert in het Koninklijk Paleis klonk dit jaar een bonte verzameling stemmige Napolitaanse liederen. Met veel zwier en inleving brengen sopraan Lieselot De Wilde en haar ensemble Bel Ayre de volkse melodieën en serenades uit de 19e en 20e eeuw. Melancholie, humor, onbeantwoorde liefdes en zelfs protest: het zit er allemaal in. U hoort traditionele liederen, composities van Francesco Tosti, Antonio Vian, Giuseppe Cioffi en composities van gitarist en componist Peter Verhelst.
Opgenomen in het Koninklijk Paleis in Brussel op 28 februari 2019.

Dinsdag 2 juli

Een van de toppers uit de concertdag Klara in deSingel begin dit jaar was het pianoduo Liebrecht Vanbeckevoort en Severin Von Eckardstein. De ene was finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd in mei 2007, de andere won diezelfde wedstrijd in 2003. Intussen concerteren beide heren wereldwijd met toonaangevende orkesten en dirigenten. De twee pianoreuzen spelen hier op twee piano's, met werken van Saint-Saëns, Rachmaninov en Milhaud. Omdat ze het virtuoze concert afsluiten met de vrolijke Brazileira uit Milhauds Scaramouche, zet Klara Live de avond verder in Latijns-Amerikaanse modus.
Het concert met Liebrecht Vanbeckevoort en Severin Von Eckardstein werd opgenomen op 26 januari 2019 in deSingel in Antwerpen.

Woensdag 3 juli

Het Antwerp Symphony Orchestra met superster Ray Chen in een prachtig programma voor de Brahmsliefhebber: het vioolconcerto en de tweede symfonie. Als introductie is er de Ouverture Genoveva van Robert Schumann. Dirigent is Robert Trevino.
Deze opname werd gemaakt op vrijdag 5 april.

Donderdag 4 juli

Afgelopen zondag kon je in de prachtige landcommanderij van Alden Biesen (Bilzen) terecht voor het jaarlijkse AlbaNova festival. Een “midzomerfestival voor muziek van vroeger en nu”, zo omschrijven de organisatoren het hele gebeuren. En dat kan je letterlijk nemen, want het programma reikt van de polyfonie tot eigentijdse muziek, met ondermeer strijkkwartetten uitgevoerd door het Duitse Sonarkwartet. Ook experiment en de improvisatie zijn een belangrijk aspect van het festival. Luitist Sofie Vanden Eynde gaat bijvoorbeeld een muzikaal avontuur aan met ud-speler Saad Mahmood Jawad. Klara Live was er bij en maakte opnames.

Vrijdag 5 juli

Vanavond in Klara Live horen we drie generaties cellisten aan het werk. De Franse cellist en geliefde pedagoog Michel Strauss opent met Schumann en een sonate van Ludwig van Beethoven. De Nederlandse celliste Quirine Viersen en componist Jacob Ter Veldhuis zijn al langer bewonderaars van elkaars werk. Speciaal voor deze Cello Biënnale schreef hij Glacier dat Quirine op het lijf geschreven zal zijn aangezien ze nauw betrokken was bij het schrijfproces. Ook Nicolas Altstaedt is een graag geziene gast van de Biënnale. Samen met de Turkse pianist en componist Fazil Say speelt hij diens imposante Four Cities Sonata waarin Say zijn herinneringen aan vier Turkse steden beschrijft.

Zaterdag 6 juli

Hoe zalvend kan een compositie in mineurtoonaard klinken? De donkerdere werken van Joseph Haydn passen wonderwel bij Schumanns weemoed. Sir John Eliot Gardiner maakte er een prachtig concert mee, samen met de glasheldere stem van sopraan Anna Prohaska. Zij vertolkt de aria's Berenice che fai van Haydn en Schumanns aria van Gretchen, op tekst van Goethe. Daarnaast hoort u o.m. Haydns Trauersymfonie en de vierde symfonie van Schumann. Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks toont zich ook in dit repertoire een meesterlijk orkest. Een EBU-concert, opgenomen in de Herkuleszaal in Munchen op 26 mei 2019.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.