Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Deze week in 'Klara Live': Reinbert de Leeuw speelt Satie

Deze week in 'Klara Live': Reinbert de Leeuw speelt SatieKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 5 december in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw. Foto (c) ANP

Maandag 05/12/2016

Dirigent Herbert Blomstedt is eredirigent van het beroemde Gewandhausorchester Leipzig, een orkest met een gigantische traditie. Hij is 89, maar staat met plezier nog eens voor zijn geliefde orkest. Blomstedts agenda staat overigens propvol concerten. Alleen volgend jaar in juni, op zijn 90e verjaardag, neemt hij een dagje vrij. Op dit BBC-Promsconcert brengen zij een programma dat helemaal gewijd is aan Beethoven, met de Leonore-ouverture nr. 2, het vijfde pianoconcerto of Keizersconcerto en de prachtige zevende symfonie. Solist is pianist Andras Schiff. Opgenomen in de Royal Albert Hall in Londen op 29 augustus 2016.

Dinsdag 06/12/2016

Het oeuvre van Johann Hermann Schein behoort tot het beste van wat de Duitse vroegbarok heeft voortgebracht. Op teksten uit het Oude Testament componeerde hij de Fontana dIsrael of Israelis Brünnlein, een verzameling werken in een speciale, elegante Italiaanse madrigaalstijl. Schein laat verzen, woorden, lettergrepen en accenten tempo en ritmiek bepalen. De verhalende inhoud van de tekst werkt dan weer in op de melodievoering, harmonische opzet, kleur en sfeer van de liederen, met een krachtig, beklijvend en ontroerend resultaat.

Woensdag 07/12/2016

Reinbert de Leeuw speelt Satie. Dat Erik Satie een eigenzinnig man was, is een understatement van formaat. In een tijd dat Mahler en Bruckner hun symfonische bombarie op de wereld los lieten, kwam hij met verstilde pianostukjes van een haast middeleeuwse eenvoud voor de dag; miniaturen die weigerden te schreeuwen maar een onvatbare en volslagen eigengereide schoonheid in zich droegen. De Nederlandse pianist en dirigent Reinbert De Leeuw heeft een boon voor muzikale dwarsliggers. Zijn opnames en concerten met pianomuziek van Erik Satie zijn zonder meer legendarisch, en even eigenzinnig als Satie zelf. Dit concert werd opgenomen in de Handelsbeurs in Gent op 23 november 2016.

Donderdag 08/12/2016

Christophe Rousset en zijn Talents Lyriques vieren hun 25-jarig jubileum met een bijzonder concert. Samen met een topcast van zangers, waaronder mezzosopraan Vivicia Genaux, zetten ze twee korte, maar hoogst dramatische tragedies op het programma: Dido and Aeneas van Henry Purcell en Actéon van Marc-Antoine Charpentier. Henry Purcell leverde met het Dido and Aeneas een van de vroegste opera's af. Hij en zijn librettist Nahum Tate baseerden zich voor hun beklijvende drama op de Aeneas van Vergilius. Dido, de koningin van Carthago, wil niet verder leven nadat de Trojaanse held Aeneas haar heeft verlaten. Charpentier baseerde zich voor zijn pastorale 'Actéon' op één van Ovidius' Metamorphosen. Daarin wordt de jager Actaeon veranderd in een hert en verscheurd door zijn eigen jachthonden, omdat hij de badende godin Diana had begluurd. Opgenomen in het Théâtre des Champs-Elysées, Parijs, op 1 oktober 2016.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be