Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Late Night Lab: Bird as Prophet

Deze week in Late Night Lab: Bird as ProphetBlijf verwonderd!

Late Night Lab draait deze week rondom Schumanns 'Vogel als Prophet', met o.a. het ‘Halleluja – Oratorium Balbulum’ van de Hongaarse componist en dirigent Peter Eötvös, en verder Hans Zender, Melia Watra, Andris Dzenitis en Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. En stemkunstenaars als Franziska Baumann, Fátima Miranda, Ine Claes & Maja Jantar en Meredith Monk - geïnspireerd door Inuit-zang. Tune in Joh!
Late Night Lab draait deze week rondom Schumanns 'Vogel als Prophet'© Klaus Rudolph

Late Night Lab draait deze week rondom Schumanns 'Vogel als Prophet', met o.a. het ‘Halleluja – Oratorium Balbulum’ van de Hongaarse componist en dirigent Peter Eötvös.

Peter Eötvös wordt al geruime tijd beschouwd als één van de meest vooraanstaande en invloedrijke musici van onze tijd. Hij is een veelgevraagd gastdirigent bij belangrijke orkesten en operagezelschappen, maar vervulde door de jaren heen ook diverse vaste dirigentschappen, zoals bij het Radio Kamerorkest.

Op uitnodiging van Pierre Boulez dirigeerde hij het eerste concert van het elektronische muziekinstituut IRCAM in Parijs, waarna hij tot 1991 artistiek leider van Ensemble intercontemporain was.

Hij schreef zijn ‘Halleluja – Oratorium Balbulum’ in 2015, in opdracht van de Salzburger Festspiele, het Wiener Konzerthauses en Wien Modern. In 2017 werd het uitgevoerd tijdens het Acht Brücken Festival in Keulen door het WDR Sinfonieorchester, samen met het WDR Rundfunkchor en Iris Vermillion, Topi Lehtipuu en Matthias Brandt als solisten.

Met die ondertitel, ‘Oratorium Balbulum’, verwees Peter Eötvös naar 'Notker Balbulus', de Latijnse naam van de stotterende monnik uit de Abdij van Sankt Gallen die leefde van 840 tot 912 en die bekend werd als componist. Hij wordt onder andere gezien als de eerste componist van ‘Sequensen’, beurtzangen na een Bijbellezing.

Het oratorium van Eötvös is geen portret van die monnik, maar meer van “the times in which we live…At first, the choir represents a society that says ‘hallelujah’ to everything: they have to be satisfied with everything. But they become increasingly critical and defiant.” TikTok nog aan toe zeg.

Late Night Lab

Nieuwe muziek, avant-garde, pioniers en hedendaags klassiek. Van Cage tot Brewaeys.

Presentatie: Bart Vanhoudt

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via latenight@klara.be

Elke dinsdag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.