Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week o.a. aandacht voor gitarist Kenny Burrell in 'All That Jazz'

Deze week o.a. aandacht voor gitarist Kenny Burrell in 'All That Jazz' Jazz

In 'All That Jazz' laten we iedere dag tussen elf en middernacht de muziek spreken en vertoeven we in het gezelschap van de meest legendarische jazzhelden. We blikken al even vooruit naar de uitzendingen tijdens de week van 30 juli.

Algemeen beeld All That Jazz

Rebelse Ritmes en cd-box '100 jaar Jazz'

De cd-box '100 jaar Jazz' is nog steeds verkrijgbaar. Klik hier en lees er alles over.

En het zou zonde zijn als u de podcast 'Rebelse Ritmes' nog niet gevonden heeft. Deze 20-delige podcast vertelt over hoe jazz & literatuur elkaar vonden. Met Matthijs De Ridder. Via klara.be/rebelseritmes leggen we u uit hoe u die podcast heel makkelijk kunt downloaden.

Maandag 30 juli

Vanavond staat saxofonist Lucky Thompson voor het voetlicht. Toen Thompson in 2005 op 81-jarige leeftijd overleed in Seattle bleef het nieuws haast onopgemerkt. Dit geldt in zekere zin ook voor zijn carrière en bestaan. Vooral de jongste jaren is hij quasi vergeten geraakt. Thompson is een unieke figuur, een stillist met een zeer persoonlijk geluid. Niet gekunstelde of halsbrekende improvisaties, maar fragiliteit en schoonheid kenmerken zijn muziek.

Dinsdag 31 juli

Slechts één plaat maakte trompettist Tony Fruscella onder eigen naam. Op de hoes van dit Atlantic album stond een foto van een diep in gedachten verzonken Fruscella: naar beneden kijkend, met de trompet op de linkerschouder, de tape herbeluisterend. Net 28 was hij toen hij zijn eerste officieel platencontract op zak had, en Fruscella was er van overtuigd dat het toen zou gebeuren, de doorbraak en erkenning. Het lot besliste daar anders over en hij geraakte onterecht verzeild in de coulissen van de jazz. De liner notes typeren hem treffend: een figuur uit de beat generation, rondzwervend zonder houvast.

Woensdag 01 augustus

De Amerikaanse zangeres Chris Connor is bij het brede publiek minder gekend: zij stond jarenlang in de schaduw van grootheden als June Christy en Peggy Lee. Debuteren deed Chris Connor in 1949 bij Claude Thornhill en aan de West Coast in het orkest van Stan Kenton. Met haar Marilyn Monroe-achtige uitstraling en gouden stem had ze alles wat nodig was om door te groeien tot een echte jazzdiva.

Donderdag 02 augustus

"Simple is not always easy". Gitarist Kenny Burrell nam in 1963 Midnight Blue op, een van de mooiste jazzy bluesplaten, voor het toen al legendarische Blue Note label. De blues zelf mag de show stelen, terwijl Burrell schittert in alle eenvoud naast Major Holley, Jr., Bill English en Ray Barretto. Verder ook opnames uit 1956: Burrell aan de zijde van Billie Holiday en Kenny Burrell als sideman bij Kenny Dorham tijdens een concert in Café Bohemia.


Vrijdag 03 augustus

Het wonderjaar 1959 bij het label Columbia: na Miles Davis' Kind of Blue & Charles Mingus' Mingus Ah Um verscheen ook Time Out van het Dave Brubeck Quartet. Vanavond hoort u dit album in combinatie met recenter werk van Brubeck. We besteden ook aandacht aan Paul Desmond, componist van Take Five, dé monsterhit van deze plaat.

'All That Jazz', elke weekdag, telkens van 23 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.

 

All that jazz

In All That Jazz laten we iedere dag tussen tien en elf de muziek spreken en vertoeven we in het gezelschap van de meest legendarische jazzhelden. U krijgt de beste momenten uit hun carrière aangevuld met schitterende liveopnames. Leun achterover en laat u onderdompelen in de broeierige, nachtelijke sferen van een echte jazzclub. De hele zomer lang, van maandag tot en met zaterdag om 22 uur.

De tijdslijn die we in 2017 gemaakt hebben rond 100 jaar jazz, kan u nog steeds bekijken via 100jaarjazz.klara.be.

En nog een aanrader: volg de afspeellijst van '100 jaar jazz' op SpotifyApple Music, YouTube, YouTube Music, Deezer, Qobuz of Soundcloud.

Presentatie

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens van 22 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.