Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week veel aandacht voor Sergej Rachmaninov op Klara

Deze week veel aandacht voor Sergej Rachmaninov op KlaraBlijf verwonderd!

Vandaag, woensdag 28 maart 2018, is het 75 jaar geleden dat componist en pianist Sergej Rachmaninov overleed. Vier dagen voor z’n 70ste verjaardag blies hij z’n laatste adem uit. Maestro laat z'n 3de pianoconcerto horen, met Boris Giltburg.

Sergej Rachmaninov (1873-1943) / (c) rr

Deze componist en pianist veroverde de harten van zijn publiek. Gevlucht naar Amerika, niet lang nadat de communisten aan de macht kwamen in Rusland, en groot geworden in het Amerika van begin 20ste eeuw dat gek was op geëmigreerde virtuozen. En of Rachmaninov een virtuoos was! Dat kunnen we nog altijd horen op de opnames die hij maakte en die ook vandaag nog perfect beluisterbaar zijn. De man bleek een prachtige pianist te zijn en een componist van de ene meeslepende melodie na de andere.

Klara eert Rachmaninov op dinsdag 27 maart in Klara Live (19.00 - 22.00 uur) met 3 uur lang concertopnames van zijn muziek. Daarin o.a. z’n tweede symfonie met het Concertgebouworkest Amsterdam o.l.v. Mariss Jansons.

Op zijn eigenlijke sterfdag, woensdag 28 maart, krijgt u in Espresso (06.00 - 09.00 uur) een bondig overzicht van wie Rachmaninov precies was, welke muziek van hem tijdloos is gebleken, en waarom pianisten dol zijn op z’n concerto’s.

’s Namiddags laat Maestro (14.00 - 17.00 uur) z’n 3de pianoconcerto horen in een live-opname met Boris Giltburg. En van maandag 2 april t.e.m. vrijdag 13 april hoort u in Maestro de 10 meesterwerken van Rachmaninov. Elke dag één, met om te beginnen op Paasmaandag zijn indrukwekkende Vespers. 

Sander De Keere over Sergei Rachmaninov
Sergei Rachmaninov
Sergei Rachmaninov

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live - Klarafestival 2020

Van 12 maart tot en met 29 maart 2020 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. 

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-appHou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. Let op: omwille van auteursrechten zullen een aantal producties niet herbeluisterbaar aangeboden worden.