Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week volop aandacht voor het Klarafestival in Klara Live

Deze week volop aandacht voor het Klarafestival in Klara LiveKlassieke muziek

Klara Live volgt in de week van 18 maart 2019 uiteraard volop het Klarafestival. U mag o.a. een heuse wereldpremière, een levende legende en een fantastisch repertoire voor strijkkwartet verwachten.
© Felix Broede

Artemiskwartet

Maandag 18 maart

Het Klarafestival strijkt vanavond èn morgenavond neer in Flagey voor twee concerten met fantastisch repertoire voor strijkkwartet. Vanavond brengt het beroemde Artemiskwartet 20ste eeuws werk van Samuel Barber en Benjamin Britten en na de pauze het verscheurende 'Der Tod und das Mädchen' van Franz Schubert. Nicole van Opstal is Klaragastvrouw en praat met Gilles Ledure, directeur van Flagey, met Vineta Sareika van het Artemiskwartet en met muziekfilosofe Marlies De Munck.

Dinsdag 19 maart

Het Klarafestival pakt vanavond uit met een heuse wereldpremière van Mark-Anthony Turnage: het Piatti Strijkkwartet voert zijn splinternieuwe kwartet Winter's Edge uit. Samen met het Ariskwartet brengen zij vervolgens ook het Strijkoctet van Felix Mendelssohn. Gastvrouw is Lut Van der Eycken; zij praat met altviolist Tony Nys over dit boeiende programma. Ook componist Mark-Anthony Turnage en leden van Aris en Piatti komen even bij haar langs.

Woensdag 20 maart

Levende legende Kent Nagano en het Orchestre Symphonique de Montréal bezorgen u een avond vol drama, passie en poëzie. De suite uit Berlioz’ La Damnation de Faust opent het concert, van Richard Wagner zingt Marie-Nicole Lemieux de mooie Wesendonck-Lieder. Na de pauze is er Jeux, de vooruitstrevende en radikaal originele partituur van Claude Debussy, en met Petroesjka van Igor Stravinsky eindigt dit concert. Nicole Van Opstal volgt het concert voor u vanuit de Klaraloge in Bozar.

Donderdag 21 maart

De Faustlegende begeesterde Franz Liszt zijn leven lang. Voor Zwei Episoden aus Lenaus Faust greep Liszt naar het lange gedicht van Nikolaus Lenau. In de eerste episode stoot Faust gezeten te paard tijdens een warme lentenacht, op een processie met fakkellicht, de hymne 'Pange lingua' zingend. De tweede episode speelt zich af in een herberg waar Mephistoteles met een duivelse wals alle aanwezigen in een roes brengt.
David Afkham en het Chamber Orchestra of Europe zorgen voor ùw roes, om vervolgens de gemoederen te sussen met de elegantie van Mozart in de Sinfonia Concertante en de Jupitersymfonie. Solisten zijn Vilde Frang en Laurence Power.
Opname 16 maart Concertgebouw Brugge

Vrijdag 22 maart

Een Faustiaans programma in Klara Live vanavond, helemaal in het teken van het festivalthema: het Belgian National Orchestra brengt samen met tenor Ilker Arcayürek en het Octopus Mannenkoor onder leiding van Hugh Wolff de Faustsymfonie van Franz Liszt. Hans Werner Henze schreef dan weer een fantasie voor orkest geïnspireerd op het dramatische verhaal van de Erlkönig. Tussen Henze en Liszt zorgt cellist Mischa Maisky voor enige verpozing met de Rococovariaties van Peter Tsjaikovsky. Lut Van der Eycken zit in de Klaraloge in Bozar en vertelt u er alles over.

Zaterdag 23 maart

Vanavond horen we Der Freischütz, een opera van Carl Maria von Weber die rond 1820 de bakens verzette in de Duitstalige opera en meteen ook de toon zette voor een volgende generatie componisten zoals Felix Mendelssohn-Bartholdy, Richard Wagner en Franz Liszt. Het Franse Insula orkest en Accentus koor o.l.v. Laurence Equilbey stonden op het podium van het Klarafestival op 17 maart. Bij de solisten herkennen we Samuel Hasselhorn, winnaar van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2018. Sylvia Broeckaert had een gesprek met een andere laureate van de wedstrijd, de Belgische sopraan Chiara Skerath die hier de rol van Ännchen vertolkt, en praat ook met dirigente Laurence Equilbey.

Klara Live - Klarafestival, op maandag 18 maart 2019. Het wereldberoemde Artemiskwartet brengt - rechtstreeks vanuit Flagey - drie even beroemde strijkkwartetten van Schubert, Barber en Britten, van 19.00 tot 22.15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op dinsdag 19 maart 2019. Een heuse wereldpremière van Mark-Anthony Turnage - rechtstreeks vanuit Flagey - het Piatti Strijkkwartet voert zijn splinternieuwe kwartet Winter's Edge uit, van 19.00 tot 23.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op woensdag 20 maart 2019. Een avond vol drama, passie en poëzie met levende legende Kent Nagano en het Orchestre Symphonique de Montréal - rechtstreeks vanuit Bozar - van 19.00 tot 22.35 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op donderdag 21 maart 2019. Het Chamber Orchestra of Europe onder leiding van David Afkham en met solisten Vilde Frang (viool) en Lawrence Power (altviool) - opgenomen op 16 maart in Concertgebouw Brugge - van 19.00 tot 22.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op vrijdag 22 maart 2019. Een Faustiaans programma met het Belgian National Orchestra samen met tenor Ilker Arcayürek en het Octopus Mannenkoor onder leiding van Hugh Wolff - rechtstreeks vanuit Bozar - van 19.00 tot 22.30 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op zaterdag 23 maart 2019. Der Freischütz, een opera van Carl Maria von Weber - opgenomen op 17 maart in Bozar - van 19.00 uur tot middernacht via Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live - Klarafestival 2020

Van 12 maart tot en met 29 maart 2020 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. 

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-appHou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. Let op: omwille van auteursrechten zullen een aantal producties niet herbeluisterbaar aangeboden worden.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.