Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week zes 'Klara Live'-avonden met topensembles en -solisten.

Deze week zes 'Klara Live'-avonden met topensembles en -solisten.Klassieke muziek

De ploeg van Klara Live brengt u in de week van 25 februari 2019 maar liefst zes Klara Live-avonden met topensembles en -solisten.
© Chris Lee

Leila Josefowicz

Maandag 25 februari

Violiste Leila Josefowicz noemt het vioolconcerto van Alban Berg haar absolute favoriet uit het grote repertoire. Ze speelde het vol overgave met het Antwerp Symphony Orchestra op 21 januari 2017 in de toen nog niet zo lang heropende Koningin Elisabethzaal. Het orkest bracht daarna onder leiding van de jonge dirigent Britse Alpesh Chauhan verder nog de vijfde symfonie van Gustav Mahler.
Een Klara-opname van 21 januari 2017.

Dinsdag 26 februari

Recent ontdekte documenten brengen aan het licht dat Jan Dismas Zelenka in zijn tijd niet minder gewaardeerd werd dan zijn tijdgenoten Johann Sebastian Bach of Georg Friedrich Händel. Het uitstekende koor Ensemble Inégal en de Prague Baroque Soloists openden het Stockholm Early Music Festival met een concert volledig gewijd aan deze Boheemse componist. Het virtuoos en briljant Nisi Dominus, een groots Magnificat maar evengoed het donker kleurend De Profundis zijn echte ontdekkingen en tonen Zelenka’s veelzijdigheid en originaliteit.
Een ERU-concert van 15 juni 2018.

Woensdag 27 februari

De Spaanse mezzo Silvia Tro Santafé maakte haar debuut op het Rossini Festival van Pesaro. Van Rossini ging het snel naar andere belcanto componisten als Donizetti en Bellini, maar ook Handel zingt ze vaak. Samen met haar vaste begeleider, de dirigent en pianist Julian Reynolds, werpt ze zich ook op als een pleitbezorgster van het minder bekende Spaanse liedrepertoire. Voor dit recital in De Munt koos ze een gevarieerd programma uit de liederen van Granados, Turina, de Falla en Montsalvatge.
Een Munt-opname van 14 januari 2019.

Donderdag 28 februari

L'Orchestre Philharmonique de Radio France was op 16 december 2018 te gast in het Konzerthaus in Wenen. Dit fijne orkest stond onder leiding van de Finse dirigent Mikko Franck. Hij bracht een fantastisch programma met muziek van Paul Dukas, diens overbekende tovenaarsleerling, van Mieczyslaw Weinberg, de Joodse Pool die vooral in Rusland verbleef en talloze familieleden verloor door de Holocaust, van Richard Strauss, zijn Tod und Verkläring en van Maurice Ravel, waarmee de avond al dansend afgesloten werd.

Vrijdag 1 maart

Op zondag 10 februari waren onze collega's van Musique 3 in Bozar om Elias van Mendelssohn met Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe te capteren. Mendelssohn vond de inspiratie voor het schrijven van oratoria in de muziek van Bach en Händel. De tekst van Elias komt uit het Oude Testament en gaat over levenservaringen en -passages uit het leven van de profeet Elias. De première van deze compositie vond plaats in Birmingham in 1846. Nu, 173 jaren later, spreekt deze muziek nog steeds aan bij een groot publiek.

Zaterdag 2 maart

Dirigent Stéphane Denève leidt het Brussels Philharmonic naar Franse contreien met Flammenschrift van Guillaume Connesson, de tweede suite uit Bacchus et Ariane van Albert Roussel, en La Valse van Maurice Ravel. Nikolaj Szeps-Znaider zorgt voor een Duitse tegenhanger met het lyrische eerste vioolconcerto van Max Bruch. Over zijn Bruch-interpretatie schreef een recensent : “Zoals hij speelde met de nodige bezieling, geestdrift en tederheid, trad hij in het voetspoor van grootste Joodse violisten als Fritz Kreisler en Itzhak Perlman.”
Rechtstreeks vanuit Bozar, met gastvrouw Nicole Van Opstal in de Klaraloge. Zij praat ondermeer met solist Nikolaj Szeps-Znaider.

Klara Live, van maandag 25 tot en met donderdag 28 februari 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, op vrijdag 01 maart 2019, van 20 tot 22.15 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit Bozar, Brussels Philharmonic onder leiding van Stéphane Denève, op zaterdag 02 maart 2019, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

© Bruno Vessiez
Stéphane Denève

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.