Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
DeZes - lesSix - editie 2017

DeZes - lesSix - editie 2017Klassieke muziek

Drie Vlaamse en drie Franstalige jonge cellostudenten vormen DeZes - lesSix. Het jongerenpanel van VRT en RTBF volgt de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet, van de voorrondes tot de finale. Ze zijn erbij in Flagey en Bozar en geven onbevangen hun mening op Twitter, Facebook en Canvas.be.
DeZes-lesSix: Alexandre Bughin, Arthur Daems, Nathalie Flintrop, Joachim Jamaer, Raphael Meulemans, Leonor Swyngedouw

DeZes-lesSix: Alexandre Bughin, Arthur Daems, Nathalie Flintrop, Joachim Jamaer, Raphael Meulemans, Leonor Swyngedouw - (c) VRT

Ook tijdens de uitzendingen van Klara en Canvas zijn ze van de partij.

Tijdens de finaleweek presenteren ze elke avond hun persoonlijke, eigenzinnige top-6 in de talkshow op Canvas en canvas.be.

DeZes - lesSix, dat zijn:

  • Alexandre Bughin (21) uit Grez-Doiceau is de senior van het gezelschap. Hij volgt zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij speelt regelmatig mee met de orkesten van Opera Vlaanderen en de Opéra Royal de Wallonie, en is lid van het 2017 European Youth Orchestra. Ook als solist en kamermuzikant trad hij al regelmatig op.
  • Arthur Daems (19) uit Grimbergen was pas 4 toen hij startte met cello volgens de Suzuki-methode. Op zijn vijftiende werd hij als “jong talent” toegelaten aan het Brusselse conservatorium. Momenteel zit Arthur in zijn derde bachelor in de klas van Elisabeth-jurylid Marie Hallynck. Hij won al tweemaal de Cellowedstrijd Edmond Baert in de categorie -18.
  • Nathalie Flintrop uit Lier wordt 17 tijdens de wedstrijd. Ook zij combineert haar middelbare schoolopleiding met een speciaal programma voor jong talent aan het Conservatorium. Ze wil graag jonge mensen van haar leeftijd kennis laten maken met de cello. Ze speelt ook in een popgroep: Grondstok.
  • Joachim Jamaer (20) uit Hasselt kreeg zijn eerste cellolessen op vierjarige leeftijd. Momenteel zit hij in het tweede bachelor aan het Brusselse conservatorium. Hij werd op zijn tiende lid van het Hasseltse Symfonieorkest en was er verschillende jaren eerste cellist en solist. Zopas heeft hij met twee cellovrienden het trio Trecelli opgericht.
  • Raphaël Meulemans (21) uit Hamme-Mille studeerde aan het IMEP in Namen, en trok dan naar het Leuvense Lemmensinstituut. Hij heeft nog even geflirt met de contrabas, maar is uiteindelijk toch gevallen voor de charmes van de cello. Net als Alexandre was hij verschillende jaren lid van het Orchestre de la Néthen, waarmee hij ook als solist optrad.
  • Leonor Swyngedouw uit Luik (21) trok als kind al naar de operaproducties waarin haar moeder zong en de de jazzconcerten waarop haar vader optrad. Ze studeerde eerst viool, maar hoorde uiteindelijk toch liever de warme diepe klank van de cello. Op haar 14e al werd ze toegelaten tot het speciale programma voor jonge talenten aan het Luikse Conservatorium, en op haar 18e gaf ze concerten met het Orchestre Philharmonique de Liège.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be