Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dezron Douglas & Brandee Younger - Force Majeure

Dezron Douglas & Brandee Younger - Force MajeureJazz, CD

Dezron Douglas & Brandee Younger - Force Majeure

Dezron Douglas & Brandee Younger - Force Majeure

Wie?

Het jonge duo Dezron Douglas (contrabas) en Brandee Younger (harp) woont en werkt in New York. 

Wat?

Force Majeure is hun nieuwe plaat uit bij het label International Anthem. Het begon allemaal in volle coronacrisis en lockdown met online huiskamerconcerten, maar deze vonden al gauw hun weg naar Bandcamp en werden vervolgens mooi uitgegeven op vinyl. Dezron Douglas en Brandee Younger brengen hun favoriete elf songs en zetten deze naar hun hand. Er zijn duidelijke invloeden van Alice Coltrane en haar spirituele jazz te horen -check het mooie Equinox- evenals van Pharoah Sanders' The Creator Has A Master Plan. Daarnaast krijgt u ook schitterende versies te horen van bv. Sing (The Carpenters) en This Woman’s Work (Kate Bush). Hun muziek draagt ook een een niet mis te verstane boodschap uit: Black Music Matters! 

Waarom?

It is more about freedom than about blackness - Angela Davis

Force Majeure is een prachtig staaltje van zwarte avant-garde anno 2021. Een statement en een verhaal diepgeworteld in free music en spirituele jazz. Muziek met een expliciet maatschappelijk engagement en voorzien van pure authenticiteit.

Dat laatste hebben ze gemeen met wat Ornette Coleman deed 61 jaar geleden. In de herfst van 1959 arriveerde Ornette Coleman in New York en maakte er een geruchtmakend debuut in de fameuze Five Spot club. Colemans free music was een symbolisch moment bij uitstek, een soort revolverschot dat de reeds smeulende revolutie eindelijk ontketende, hoewel dat niet per se zijn bedoeling was. Hij speelde zijn eigen muziek met een enorme blues feeling, vrij en uitdagend. Muzikaal was het een terugkeer naar primitieve klankkleuren en spontaniteit. Hij had een katalyserende invloed op tijdgenoten als Eric Dolphy, Cecil Taylor en John Coltrane. In 1964 is het Coltrane die met A Love Supreme een spiritueel universum -een mystiek gezang- introduceerde. Samen met zijn vrouw Alice effende hij daarna de weg voor andere musici zoals Pharoah Sanders en Albert Ayler. Zij vormden een politiek gekleurde avant-garde die een pleidooi voerde voor een universeel antiracisme: meer recht op vrijheid en muziek als een wapen tegen ongelijkheid en discriminatie.
Nauw aansluitend hierbij is het cruciaal kunstenares Jayne Cortez (1934-2012) te vermelden, zij was in de jaren 50 getrouwd met Ornette Coleman. Onterecht in een niche beland, zette zij de strijd verder, luister naar haar prachtige gedicht Lexington/96 Street Stop, terug te vinden op Celebrations And Solitudes uit 1974. Qua klankkleur en intensiteit erg vergelijkbaar met wat Dezron Douglas en Brandee Younger vandaag maken.

Douglas en Younger groeiden op in het Amerika van de jaren 80-90 in een generatie die zich erg koest hield of koest werd gehouden. Ook binnen de jazz heerste er een behoudsgezinde revivalbeweging door toedoen van schrijvers zoals Albert Murray. Met hun plaat Force Majeure nemen Douglas en Younger -opnieuw- een engagement op en bewijzen het tegendeel: een alerte/vrije blik vooruit in het Amerika van Amanda Gorman. Dwang en doel. Vanwaaruit en waarnaartoe ze creëren. De wortels bloot. En de durf daartoe. Rechtdoor en to the point. Ook over moeilijke thema’s. Wars van aanstellerij en ver van militant. Wel: oprecht, intelligent en indringend.

Douglas en Younger vertegenwoordigen een jonge generatie zelfbewuste musici, een internationale Great Black Music movement gaande van Johannesburg, Londen, New York tot Chicago. Chicago is ook de thuisbasis van het fantastische jonge label International Anthem. Zij belichamen een jonge avant-garde van artiesten die een duidelijke link hebben met hedendaagse kunst, check het machtige werk van Theaster Gates, het maakt het geheel alleen nog maar completer.

Praktisch?

Uitvoerder: Dezron Douglas & Brandee Younger

Titel: Force Majeure

Label: ‎ International Anthem

Joris Preckler 

Dezron Douglas & Brandee Younger - Force Majeure
Dezron Douglas & Brandee Younger - Force Majeure