Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dichter en columnist Bernard Dewulf (61) overleden

Dichter en columnist Bernard Dewulf (61) overledenKunst & Cultuur

Bernard Dewulf is onverwacht overleden, meldt De Standaard, de krant waarvoor hij meer dan tien jaar fijnzinnige columns en beschouwingen over kunst schreef. Dewulf won in 2010 de Libris Literatuurprijs met zijn "Kleine dagen".
© VRT

Bernard Dewulf werd 61.

Bernard Dewulf, dichter, essayist, toneelschrijver en columnist, is op 61-jarige leeftijd onverwachts overleden. "Hij laat een groot, gevarieerd en veelbekroond oeuvre na," laat zijn uitgever Atlas Contact weten.

"Kleine dagen" is het bekendste boek van Bernard Dewulf, waarin hij als jonge vader over zijn gezin schreef. Hij won er in 2010 de Libris Literatuurprijs mee.

Bernard Dewulf debuteerde in 1995 met de dichtbundel "Waar de egel gaat", wat hem meteen de Vlaamse Debuutprijs opleverde. Hij publiceerde verschillende essaybundels, met titels als "Verstrooiingen", "Naderingen" of "Toewijdingen". Vorig jaar verscheen nog "Tuimelingen". Dewulf schreef ook theaterteksten, voor "Een Lolita" uit 2013 kreeg hij de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Dewulf schreef eerst voor de krant De Morgen, als redacteur en als columnist. Later ging hij aan de slag bij De Standaard, waar hij onder meer een wekelijkse bespiegeling over kunst maakte.

Bij het voormalige literaire maandblad Nieuw Wereldtijdschrift was Bernard Dewulf ook een tijd hoofdredacteur. Van 2012 tot 2014 was hij stadsdichter van Antwerpen. Hij werkte ook als dramaturg bij NT Gent en was sinds 2017 writer in residence van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Bernard Dewulf laat een vrouw en twee kinderen achter, over wie hij zo vaak met grote verwondering schreef.

Meer op VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.