Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dichter Jens Meijen wint C. Buddingh’-prijs

Dichter Jens Meijen wint C. Buddingh’-prijsKunst & Cultuur

24 jaar is hij. Master Westerse Literatuur en Europese studies. Journalist, recensent en columnist. En nu dus ook prijsbeest!
© Catherine Lemblé

Jens Meijen

Jens Meijen krijgt de C. Buddingh’-prijs voor zijn debuutbundel Xenomorf. De jury noemt het frisse en originele poëzie. En meteen looft ze ook Meijens maatschappelijke betrokkenheid. Uit het juryverslag: “De blik van Meijen is niet naar binnen gericht, maar naar buiten gekeerd. Met lede ogen beziet de dichter hoe het klimaat naar de klote gaat, idealen onoprecht zijn, vooruitgang soms ook achteruitgang is en het maatschappelijk debat wordt gedomineerd door woede.”

Meijen zet zijn zorgen over het klimaat en racisme om in poëzie. Een onderliggende factor daarbij is het verlies aan gemeenschapsgevoel. Dat zegt hij in de Nederlandse krant NRC Handelsblad: “Als dat er meer is, dat zie je nu een beetje tijdens de coronatijd, wordt het overleven van jezelf ook het overleven van een ander.”

Meijen weet dat je met poëzie geen maatschappelijke veranderingen teweeg kan brengen, maar “poëzie kan wel een individu bereiken en dan een katalysator zijn.” Nog in NRC vergelijkt hij poëzie met een voetbalteam: “Een ploeg die twintig keer op een goal schiet en één keer raak verliest het van een ploeg die twee keer op het goal schiet, maar beide keren het doel treft.”

Of nog: “Populisten gebruiken taal als scherm, om dingen van zichzelf af te schuiven, ze gebruiken taal om de definitie te maken wie erbij hoort en wie niet. Het is de existentiële angst waar ze op inspelen. Poëzie kan hopelijk de keerzijde bieden, de transformatie in iets nieuws.”

Xenomorf van Jens Meijen verscheen bij De Bezige Bij
 

Jens Meijen kwam begin dit jaar langs in Pompidou. Herbeluister de uitzending hier. Recent was hij ook in Espresso te horen, over Multatuli. Dat kan je hier herbeluisteren.


 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.