Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dichteres en beeldend kunstenares Etel Adnan overleden

Dichteres en beeldend kunstenares Etel Adnan overleden Kunst & Cultuur

Etel Adnan was een Syrisch-Amerikaanse dichteres, essayist en beeldend kunstenaar. Ze woonde sinds de jaren '80 afwisselend in Parijs en Californië. Ze was één van de meest invloedrijke Arabisch-Amerikaanse kunstenaars ter wereld.
© Catherine Panchout / Sygma via Getty Images

Etel Adnan werd 96.

Etel Adnan werd in 1928 in Beiroet geboren. Haar moeder was Grieks, haar vader een hoge officier. Zelf liep ze school in het Frans. Adnan studeerde filosofie in Paris en vertrok in 1955 naar de Verenigde Staten. In California doceerde ze filosofie.

In haar poëzie protesteerde Adnan tegen de oorlog in Vietnam en werd ze, in haar eigen woorden, 'een Amerikaanse dichter'. In 1972 keerde ze als cultureel journalist voor enkele jaren terug naar Beiroet.

In 1977 publiceerde ze de roman Sitt Marie-Rose, gebaseerd op ware feiten, over een ontvoering tijdens de burgeroorlog. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de burgers die een bruut politiek conflict doorstaan. De roman zou een klassieker in de oorlogsliteratuur worden.

In de Verenigde Staten werd Adnan het boegbeeld van de Arabisch-Amerikaanse poëzie. In Europa was ze dan weer vooral bekend met haar kleurrijke schilderijen. Ze begon pas met schilderen toen ze 34 was. En ze was al ver in de 80 toen ze daarmee internationaal doorbrak, onder andere op Documenta in Kassel.

Etel Adnan was 96. Ze overleed in Parijs.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.