Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dick Johnson is Dead: hou de zakdoeken al maar klaar

Dick Johnson is Dead: hou de zakdoeken al maar klaarKunst & Cultuur

Op Netflix kan je deze dagen een wel heel bijzondere documentaire bekijken: Dick Johnson is Dead. In de film laat de regisseur Kirsten Johnson haar vader op verschillende manier sterven. Maar daar heeft ze een mooie reden voor. Lieven Trio heeft meer dan één traantje moeten wegpinken: "Een pakkende film over het onvermijdelijk afscheid van je geliefden."

Dick Johnson gaat met veel plezier mee in het gekke idee van zijn dochter.

Dick Johnson is de vader van documentairemaker Kirsten Johnson: een vrolijke psychiater van ergens in de 80. Hij heeft Alzheimer en zijn dood komt dichterbij. Dus bedenkt zijn dochter Kirsten een bijzonder plan: ze wil een film maken waarin haar vader op de meest verschillende manieren het hoekje omgaat. En hij gaat daar nog mee akkoord ook. Lieven Trio: “Zo gezegd, zo gedaan. Ze huurt een paar stuntmannen in en laat haar fantasie de vrije loop.” Zo zie je bijvoorbeeld hoe haar vader verpletterd wordt door een neervallende airco of hoe hij een hartaanval krijgt nadat hij teveel chocoladetaart heeft gegeten.

Trio: “Het opzet klinkt gek en absurd – dat is het soms ook –, maar die imaginaire sterfscènes zijn voor de regisseur een manier om alvast afscheid te beginnen nemen van haar vader.” Zo vertelt ze in het begin van de film dat ze niet kan aanvaarden dat ze haar vader zal moeten afgeven. Door hem alvast al een paar keer te laten sterven in haar film, verplicht ze zichzelf om toch al te wennen aan het idee. “Tegelijk is het ook een manier om de herinnering aan haar vader voor eeuwig op beeld vast te leggen en een mooi antwoord op zijn Alzheimer, die er net voor zorgt dat herinneringen beginnen te verdwijnen”, vertelt Trio.

Kirsten Johnson doet je met ‘Dick Johnson is dead’ huilen, maar laat je ook lachen en laat je achter met een heel warm gevoel. Een van de mooiste films die ik dit jaar heb gezien!
Lieven Trio

'Dick Johnson is Dead' is een film die alle regels van de documentaire als genre overboord gooit. Trio: het is één van de meest verrassende films die ik al gezien heb. Kirsten Johnson is niet te beroerd om de voeten van de kijker te rammelen. Haar vader is een bijzonder innemende figuur, heel warm en vooral ook heel grappig. En ook zijn dochter heeft datzelfde gevoel voor humor in haar manier van filmmaken.

Beluister hier het gesprek met Lieven Trio over 'Dick Johnson is Dead':

Lieven Trio over Dick Johnson is Dead

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.