Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Diego Franssens ontroert met intieme portretten van zijn vader

Diego Franssens ontroert met intieme portretten van zijn vaderKunst & Cultuur

Na het overlijden van zijn vrouw ging de vader van fotograaf Diego Franssens in lockdown. Alleen als het echt moet, verlaat hij nog zijn huis. Tien jaar lang ging zijn zoon met de camera in de hand op bezoek bij Herman. In zijn fotoboek 'Herman' brengt hij nu de mooiste foto's samen. De broze en ontroerende portretten kan je ook bewonderen op de fototentoonstelling in het Museum Dr. Guislain in Gent.
Herman, de vader van Diego FranssensDiego Franssens

"Mijn vader is heel gesloten. Hij bepaalt zelf wanneer hij opengaat en wanneer hij dichtgaat."

“Ik wist dat mijn vader met vreemde dingen bezig was, het stropen van fazanten bijvoorbeeld. Maar ik kende hem niet écht,” vertelt Diego Franssens. Na het overlijden van zijn moeder ging de fotograaf vaker bij zijn vader langs. Elke keer nam hij zijn camera mee, om enkele vreemde, dagelijkse gewoontes van Herman vast te leggen.

“Mijn vader is een speelvogel van 82. Hij is altijd een kleine jongen gebleven. Maar hij is heel gesloten. Hij bepaalt zelf wanneer hij opengaat en wanneer hij dichtgaat. Dat is zijn manier van overleven.” Door hem tien jaar lang te fotograferen, staat Diego Franssens nu dichter bij zijn vader dan ooit. “Onze band is prima. We hebben heel veel gebabbeld en heel veel gelachen.”

Toen Diego Franssens zijn fotoboek aan Herman gaf, legde die het meteen weer weg. Maar intussen heeft zijn vader het boek volledig gelezen. “Terwijl hij eigenlijk geen boeken leest. Hij is blij en trots. Ik voel dat aan alles wat hij zegt.”

Mijn vader is als een doos die open en toe gaat. Tachtig procent van de tijd is hij in lockdown.

Eén beeld vat die tien jaar mooi samen: een foto van de tuin. "Mijn vader staat veel naar buiten te kijken, steeds naar hetzelfde punt. Hij is dan aan het denken en mijmeren. Ik ben ook vaak naast hem gaan staan om samen naar buiten te kijken.” In al zijn eenvoud vertelt die foto hoe intiem de band is tussen een vader en zijn zoon.

De tuin van Herman. Een vogel zit alleen op een paaltje.Diego Franssens
In al zijn eenvoud vertelt deze foto hoe intiem de band is tussen een vader en zijn zoon.

Herbeluister hier het gesprek met fotograaf Diego Franssens in Espresso.

Diego Franssens over Herman

De fototentoonstelling Herman kan je nog tot 26 september bezoeken in het Museum Dr. Guislain in Gent.

Het fotoboek Herman werd uitgegeven door Hannibal Books. Je kan het boek hier bestellen.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.