Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Dig: Typisch Brits historisch drama

The Dig: Typisch Brits historisch dramaKunst & Cultuur

Netflix heeft er weer een nieuwe film bij, The Dig. Historisch drama over de archeologische vondst van de 6e-eeuwse Angelsaksische begraafplaatsen in Sutton Hoo in Engeland. Dat is spek naar de bek van Lieven Trio.
© Netflix

The Dig

De film gaat over de 6e-eeuwse Angelsaksische begraafplaatsen in Sutton Hoo. Daar deden archeologen eind jaren '30 een spectaculaire vondst. Zo vonden zij juwelen, munten, wapenuitrustingen en zelfs een lichaam dat geborgen lag in schip van wel 27 meter lang.

Regisseur Simon Stone vertelt het verhaal door de ogen van de volkse archeoloog Basil Brown (Ralph Fienens) die vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het landgoed van de aristocratische Edith Pretty (Carey Mulligan) omspit en daar op de schat stuit. Het is de wisselwerking tussen deze twee tegenpolen die de film boeiend maakt.

Het is dan ook jammer dat halverwege de film er opeens nieuwe personages opdraven. De focust komt dan te liggen op Peggy Piggott (Lily James), een van de archeologen die meehelpt bij de opgravingen en gevoelens krijgt voor de neef van Edith Pretty. Waarschijnlijk heeft de plotselinge verschuiving te maken met het feit dat John Preston, de auteur van de roman The Dig, het neefje was van Peggy en dat zij daarom een grote rol moest krijgen in het verhaal.

 

Door de filmstijl van Simon Stone voelt de film niet aan als een bestofte postkaart uit het verleden
Lieven Trio

Het introduceren van nieuwe karakters trekt de film echter wel open. Volgens Lieven Trio zorgt de koersverandering ervoor dat het eigenlijke thema van de film naar voren komt: de betekenis van ons leven in het aanschijn van de dood.

Er zit namelijk een poëtisch contrast tussen die eeuwenoude schatten die met veel zorg uit de grond worden gehaald enerzijds, en de sterfelijkheid van de mensen die ze opgraven anderzijds. Deze spanning wordt concreet doordat het verhaal zich afspeelt tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog.

The Dig is dus een film die wat onevenwichtig voelt, maar toch wel veel te vertellen heeft en soms ook diep ontroert.

De film is te zien op Netlix.

3-2-21 Lieven Trio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.