Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dinu Lipatti 100

Dinu Lipatti 100Klassieke muziek

Bij leven was hij al een legendarische jongeman : pianist Dinu Lipatti. Maar het lot was hem slecht gezind : de briljante pianist werd niet ouder dan 33 jaar. Geboren in 1917, dus exact een eeuw geleden, en tot op vandaag gevierd voor zijn korte maar briljante carrière. Maestro eert Dinu Lipatti!
pianist Dinu Lipatti

pianist Dinu Lipatti

Dinu Lipatti werd in 1933 tweede op een pianowedstrijd in Wenen. Alfred Cortot nam ontslag uit de jury omdat hij vond dat Lipatti had moeten winnen. Lipatti ging bij Cortot in Parijs studeren, en daarna werd Paul Dukas zijn leraar en vriend. 

 

De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en de carrière van Lipatti viel enkele jaren stil. De pianist ging in Genève wonen en daar begonnen de eerste tekenen van een ernstige ziekte op te duiken. De diagnose was de ziekte van Hodgkin.

 

Lipatti trouwde met zijn vriendin Madeleine, maar de ziekte maakte dat concerten spelen steeds moeilijker werd. Danzij injecties met cortisone hield Lipatti het vol. Tussen 1947 en 1950 nam hij met producer Walter Legge verschillende platen op. 

 

Z'n laatste recital speelde Lipatti op 16 september 1950 op het Festival van Basançon in Frankrijk. Het concert werd ook opgenomen.

 

Minder dan 3 maanden later overleed de pianist thuis. 33 jaar jong. Z'n carrière had slechts 15 jaar geduurd.

 

Dinu Lipatti werd begraven op het kerkhof van Chêne-Bourg. Z'n vrouw, een pianolereras, stierf in 1982.

 

 

Dinu Lipatti
Dinu Lipatti

Dinu Lipatti in Maestro, op donderdag 30 en vrijdag 31 maart.

de opnames van Dinu Lipatti
de opnames van Dinu Lipatti

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.