Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dionysos Now! - Adriano²

Dionysos Now! - Adriano²Klassieke muziek, CD

Dionysos Now! Het ensemble rond Tore Tom Denys

Wie?

Tore Denys zong jarenlang mee met de Capilla Flamenca, destijds onder de deskundige leiding van Dirk Snellings. De gedrevenheid en expertise van Dirk plakken nog aan de zangstem van Tore Denys vast. Hij trachtte in diens voetspoor te treden, vanuit respect en verantwoordelijkheidsgevoel. Zo ontstond het Ensemble Dionysos Now! Een clubje internationale mannenstemmen scharen zich rond de zacht-fluwelen stem van Tore. Samen ontdekken ze het wonderlijke oeuvre van o.a. Adriaen Willaert.

Wat?

Al in mei 2021 kwam dit ‘nieuwe’ ensemble met Adriano 1 op de proppen, een opname met Willaerts Missa Mittit ad virginem. Nu volgt de Missa super Benedicta a 6. In beide opnames kan je naast de contrapuntische missen ook enkele motetten, madrigalen en homofone villanellen beluisteren. 

Waarom?

Het verzamelen van de juiste zangers voor dit repertoire is geen sinecure. Maar in dit ensemble voel je meteen dat de musici (het zijn allemaal mannen) volkomen op elkaar kunnen vertrouwen. Ze spreken dezelfde taal, ook zij die zich eerder thuis voelen in het barokke repertoire. Er is een volkomen eensgezindheid over hoe ze de muziek willen uitvoeren, willen interpreteren: dansante passages (in excelsis), blije en opgewekte klanken (in osanna) en vertederende sonoriteiten (in Agnus).
Qua opname is er gekozen voor een duidelijk profilering van de tekst, waardoor je zelfs in het polyfone weefsel de tekst kan verstaan. De warme gloed van de stem van Tore zelf, verdient nog een extra pluim!

- Renate Weytjens

Praktisch?

Titel: Adriano²

Uitvoerders: Dionysos Now!

Label: Evil Penguin Records

Catalogusnummer: EPRC-0043