Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Dionysos Now!' brengt herondekte mis van Adriaan Willaert

'Dionysos Now!' brengt herondekte mis van Adriaan WillaertBlijf verwonderd!

Tenor Tore Denys heeft een nieuw 6-koppig Renaissancekoor opgericht: 'Dionysos Now!'. Hun debuut lp, Adriano 1, verscheen onlangs bij het label Evil Penguin records. Op die lp staat onder andere de "Missa Mittit ad Virginem" van Adriaan Willaert, een mis die nooit eerder werd opgenomen. Tore Denys wil als Roeselaarse stadsgenoot van Willaert zijn minder bekende muziek meer uitvoeren en zo mee instaan voor het bewaren van dat erfgoed.
© facebook Dionysos Now!

'Dionysos Now!'

Met Dionysos Now! wil tenor Tore Denys de vocale polyfonie uit de renaissance in de kijker zetten. Omdat het totaal spannende muziek is die het verdiend heeft door een breder publiek te worden waargenomen. De kathedralen uit die tijd staan er nog, de werken van schilders uit de renaissance zijn (meestal) ook bewaard gebleven. De muziek van die tijd was voor de eeuwigheid bestemd, maar veel van die muziek is in bibliotheken gebleven. Tore Denys wil zich dus inzetten voor het bewaren van dat muzikaal erfgoed.

Met dit project keert Tore Tom Denys terug naar zijn Roeselaarse roots en brengt hij samen met het ensemble Dionysos Now! hulde aan één van de grootste componisten uit de geschiedenis van Roeselare: Adriaan Willaert. Op de eerste lp - Adriano 1 - staat zo de "Missa Mittit ad Virginem" van Adriaan Willaert, een mis die nooit eerder werd opgenomen. In 2022, 460 jaar na het overlijden van Adriaan Willaert, wil Dionysos Now! een hedendaagse neerslag hebben van zijn meest markante signatuurwerken.

De lp "Adriano 1" kan via deze link besteld worden. Meer informatie vind je op de website van Dionysos Now!

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder.

2/06/2021 Tore Tom Denys over nieuw ensemble Dionysos Now! in Music Matters
Tenor Tore Tom Denys & Olav Grondelaers in Music Matters

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.