Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dirigent De Munt onverwacht overleden

Dirigent De Munt onverwacht overledenKunst & Cultuur

De Belgische dirigent Patrick Davin is woensdagnamiddag heel onverwacht overleden. Hij stierf in het operagebouw. Zaterdag zou hij in De Munt de wereldpremière van ‘Is this the end?’ dirigeren. Davin was 58.
Foto van Patrick Davin.© D.R.

Davin werd 58.

Het was een kort maar triest persbericht dat De Munt woensdag uitstuurde: “Tot onze grote ontsteltenis delen wij u het uitermate droevige nieuws mee dat dirigent Patrick Davin deze namiddag overleden is, kort voor aanvang van een repetitie voor de opera ‘Is this the end?’. Muzikanten, zangers en medewerkers van de Munt zijn in shock en de geplande repetities werden onmiddellijk afgelast. De gedachten van de directieleden en medewerkers van de Munt gaan op dit moment uit naar de familie en nabestaanden van Patrick Davin.” ‘Is this the end?’ zou op zaterdag 12 september in première gaan.

Patrick Davin was leerling van Pierre Boulez en net als zijn leermeester zowel vertrouwd met het hedendaagse als met het grote repertoire. En met een opvallende voorliefde voor opera! Davin werkte in Brussel, Luik, Lyon, Berlijn en Parijs. Hij dirigeerde ook enkele Belgische wereldcreaties, onder andere van Philippe Boesmans (Au monde en Pinocchio), Luc Brewaeys (L’uomo dal fiore in bocca) en Kris Defoort (House of the Sleeping Beauties).

Foto van Davin die dirigeert.© De Munt/La Monnaie
Er komt een abrupt einde aan zijn veelzijdige carrière.

Symfonisch werk bracht Davin met l’Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Brussels Philharmonic en Antwerp Symphony Orchestra. Daarnaast was hij ook pedagoog. Hij doceerde orkestdirectie aan het conservatorium van Brussel en was net tot directeur in Luik benoemd.

Aan deze veelzijdige carrière komt nu abrupt een einde.

‘Is this the end?’ zou nu zaterdag in première gaan. Het poprequiem van de Belgische componist Jean-Luc Fafchamps was meteen ook de seizoenopener. De Munt noemt de productie een ‘live filmed opera’, een mengeling van opera, cinema en livemuziek die enkel online te bekijken is. Het libretto van Éric Brucher vertelt het verhaal van een tienermeisje dat vast komt te zitten in een fase tussen leven en dood. Na overleg met de muzikanten en de familie heeft De Munt besloten om de uitvoeringen van ‘Is this the End?’ toch door te laten gaan. In een persbericht schrijft de opera: ‘Allen beschouwen deze voorstellingen als een hommage aan Patrick Davin. Of hoe de dunne lijn tussen leven en dood, het hoofdthema van Is this the end?, zo nabij kan zijn…’ Assistent-dirigent Ouri Bronchti, die het hele productieproces nauw opvolgde, zal de muzikale leiding verzorgen.

Peter De Caluwé over Patrick Davin