Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dirigent en componist Serge Koussevitzky werd op 26 juli 1874 geboren.

Dirigent en componist Serge Koussevitzky werd op 26 juli 1874 geboren.Klassieke muziek

Sergei Alexandrovitch Kusevitsky kwam in Vishny-Volotchok, (Tver oblast) ter wereld. Na de revolutie van 1917, belandde hij eerst in Berlijn, Rome en Parijs. In 1924 vestigde hij zich in de VS en dirigeerde daar het Boston Symphony Orchestra tot in 1949.
Serge Koussevitzky

Serge Koussevitzky

Koussevitzky was, samen met Arturo Toscanini en Leopold Stokowski, een van de drie belangrijkste dirigenten die na WOI de Amerikaanse symfonische cultuur vorm gaven. Bovendien wist hij in Tanglewood/Mass.- vanaf 1937, de zomerresidentie van het Boston Symphony Orchestra - een muziekinstituut uit te bouwen dat ook nu nog een echte kweekvijver voor nieuw talent is.

Lees er meer over op de website van het Tanglewood Music Center. 

Hij dirigeerde talloze premières en bestelde enkele orkestwerken die nu tot het standaardrepertoire behoren: o.a. het Concerto voor orkest van Bela Bartok, de Psalmensymfonie van Igor Stravinsky, Peter Grimes van Benjamin Britten...

Vastberaden verdedigde hij de muziek van Amerikaanse componisten: Aaron Copland, Samuel Barber, Walter Piston, Roy Harris, Howard Hanson en William Schuman, Randall Thompson.

Ook volgende werken hebben we aan deze dirigent te danken: Moussorgski's Beelden uit een tentoonstelling, in de orkestratie van Ravel, Ravels pianoconcerto in sol, Paul Hindemiths Konzertmusik für Blechbläser und Streichorchester, de vierde symfonie van Sergei Prokofiev, de Turangalila-symfonie van Olivier Messiaen...Meer hierover op de website van de Koussevitzky Foundation. 

Zelf componeerde Koussevitzky slechts enkele kortere werken en een concerto voor contrabas en orkest dat nog regelmatig uitgevoerd wordt.