Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dirk Braeckman volgend jaar naar Biënnale van Venetië

Dirk Braeckman volgend jaar naar Biënnale van VenetiëKunst & Cultuur

Fotograaf Dirk Braeckman zal België volgend jaar vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten. 'Ik heb er vertrouwen in dat Dirk Braeckman in Venetië hoge ogen zal gooien', zegt minister van Cultuur Sven Gatz.
Foto van Dirk Braeckman

Dirk Braeckman

De 57e Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten vindt volgend jaar plaats van 13 mei tot 26 november. België beschikt in de Giardini, het centrum van de Biënnale, over een landenpaviljoen dat de Vlaamse Gemeenschap in een beurtrol met de Franse Gemeenschap kan invullen. Volgend jaar is Vlaanderen aan de beurt.
 
Dirk Braeckman werd door een jury geselecteerd uit een shortlist van vijf. De jury beoordeelde de vijf voorstellen na een mondelinge toelichting van de kunstenaars en de curatoren. Alle vijf voorstellen maakten een zeer sterke indruk hoewel ze vertrokken vanuit een zeer verschillend artistiek oogpunt.
 
Dirk Braeckman en Eva Wittocx, curator van museum M in Leuven die de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen praktisch zal leiden, wisten de jury te overtuigen met een sterk persoonlijk verhaal, waarbij het medium fotografie op een unieke manier benaderd wordt.
 
Het experiment van Dirk Braeckman met het proces van de fotografie en de technieken van de donkere kamer geven zijn foto’s een uitzonderlijke picturale kwaliteit, vindt de jury. Het werk komt heel authentiek over en heeft een hoge sensualiteit. De opstelling in het Belgisch paviljoen, dat zich hiervoor perfect leent, versterkt het geheel.
 
"Met Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx heeft de jury een uitstekende keuze gemaakt, waarin ik me helemaal kan vinden", zegt minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). "Ik heb er vertrouwen in dat Dirk Braeckman in Venetië hoge ogen zal gooien. Ik deel de mening van de jury dat die Biënnale voor Braeckman op het goede moment komt om zijn carrière helemaal naar een topniveau te tillen."
 
Download een wandelgids langs de hoogtepunten van de Biënnale 2016
 
Chantal Pattyn maakte ook dit jaar - speciaal voor de Pompidou-luisteraars - een wandelgids langs de hoogtepunten van de Biënnale.
 
 
Antwoord bieden op dagelijke consumptie van beelden
 
Dirk Braeckman onderzoekt in zijn oeuvre het medium fotografie door beelden te creëren die de traditionele fotografische middelen in vraag stellen. In zijn donkere kamer gaat hij experimenteel te werk, door bijvoorbeeld borstels en sponzen te gebruiken om de ontwikkelaar in strepen en vlakken te verspreiden over het papier.
 
Op de Biënnale van Venetië wil hij vertrekken vanuit sterke beelden en proberen een antwoord te bieden op de dagelijkse massaproductie en -consumptie van beelden.
 
Bron: deredactie.be