Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dit is volgens u de beste sneeuwmuziek

Dit is volgens u de beste sneeuwmuziekKlassieke muziek

Veel file en veel sneeuw. Met de juiste soundtrack wordt alles relatief. Dit is volgens onze luisteraars de beste muziek voor bij dit winters weertje!

Tim Gouw

Peter Tsjaikovski – Wals van de sneeuwvlokjes

Een notenkraker als kerstcadeau? Niet meteen het juiste geschenk, behalve voor Clara. Om middernacht komt haar pop tot leven en belandt ze in een wondere wereld vol peperkoek, muizen, lekkernijen en sneeuw. In de tweede scène uit het eerste bedrijf verandert de notenkraker in een knappe prins. Hij neemt Clara mee naar een prachtig woud, waar ze omringd worden door dansende sneeuwvlokken. In dit ballet uit 1892 beter bekend als de wals van de sneeuwvlokjes.

Antonio Vivaldi – De Winter uit de Vier Seizoenen

U kent dat wel. Bevend van de kou door de sneeuw wandelen, met klapperende tanden en stampende voeten. Buiten regent het pijpestelen, maar jij zit gezellig binnen aan het haardvuur. En je glijdt uit over een ijzig pad vooraleer je het beseft. Dat is de eigen vreugde van de winter. Veel heeft Antonio Vivaldi niet nodig om ons naar de gezellige en koude sfeer van de winter te katapulteren. Dat deed hij niet alleen door bij zijn muziek de passende sonnetten te plaatsen, maar ook door het simpelweg te vertellen met muziek.

Ontdek alles van de Vier Seizoenen van Vivaldi via het Youtube-kanaal van Iedereen Klassiek!

Jean-Baptiste Lully – L’Hiver Qui Nous Tourmente uit Isis

De winter is van alle tijden, dus ook van de 17de eeuw in Frankrijk. De hofcomponist van Versailles, Jean-Baptiste Lully, componeerde een opera over de godin Isis uit de Egyptische mythologie. Isis is de meesteres van de magie en stond bekend als godin van de vruchtbaarheid. In de opera brengt Lully de koude winter naar boven. Daarvoor heeft hij twee dingen nodig: trillende stemmen en een windmachine. Luister maar!

Jacques Offenbach – Le voyage dans la Lune

Is het koud op de maan? In 1875 bracht de Franse componist Jacques Offenbach een feeërieke opera in première: Le voyage dans la Lune, gebaseerd op een verhaal van Jules Verne. Samen met zijn vader Vlan en de wetenschapper Microscope trekt prins Caprice naar de maan – op eenzelfde manier zoals in de gelijknamige film van Georges Méliès – waar hij Fantasia ontmoet, de prinses van de maan die niet weet wat liefde is. Nog iets bijzonders: op de maan wordt het na de zomer meteen winter. Dat vertelt Offenbach in het ballet van de sneeuwvlokken.

Gustav Holst – In the Bleak Midwinter

Sneeuw in december breekt meteen het ijs voor de heerlijke Christmas carols. Een klassieker die niet mag ontbreken is In the Bleak Midwinter van Gustav Holst. U kent dit kerstlied van op de Nine Lessons and Carols, de dienst op kerstavond door het koor van King’s College in Cambridge. Of als u een Netflix'er bent, dan kent u dit nummer ook van de serie The Crown. In de eerste aflevering van het eerste seizoen krijgt King George VI een lokaal koor op bezoek in zijn Sandringham House. Hét kerstlied bij uitstek dat je na twee zinnen al kunt meezingen.

Benjamin Britten – A Ceremony of Carols

Welke Engelse componist heeft tenslotte géén kerstliederen gecomponeerd? Benjamin Britten in ieder geval wél. In maart 1942 raapte Britten middeleeuwse en vroeg-Engelse teksten bij elkaar om ze te bundelen tot 11 kersliederen. Een kleine twintig minuten muziek die zo voorbij vliegen. De eerste noten uit het lied Procession geven je meteen over aan de pracht en puurheid die Britten uit de teksten tovert. En let vooral op de virtuoze harpbegeleiding!

Claude Debussy – The Snow is Dancing

De regelmaat van vallende sneeuw inspireerde Claude Debussy voor een op z’n minst even repetitief pianostukje. Naast een poppenserenade, een slaapliedje, een herderslied, en een cakewalklied gaf Debussy ook nog een impressie van vallende sneeuw. Denk aan een sneeuwbol die je goed door elkaar schudt om zoveel mogelijk sneeuw te zien vallen. Mysterieus, dansant, luchtig. Uit Debussy zijn bundel Children’s Corner: The Snow is Dancing.

Franz Liszt – Nuages gris

Grijze wolken bij Franz Liszt. Sombere en virtuoze pianomuziek. Een kort verhaal dat vooral donker en onvoorspelbaar is, en waar Liszt de virtuositeit aan de kant legt. Anderzijds voelt deze muziek even rusteloos aan als grote grijze wolken boven een idyllisch landschap. Franz Liszt laat de muziek op ons afkomen, langs alle kanten, als een dreigende wind die uit de vier richtingen tegelijkertijd komt.

Frédéric Chopin – Fantaisie-Impromptu

Chopin had een zwakke gezondheid, al van jongs af. Alles wat maar met koude te maken had, probeerde hij te mijden. Daar hoorde ook een vakantie bij naar Palma de Mallorca, om zijn longen met warme en zuivere lucht te vullen. In de laatste maanden van zijn leven verhuisde de Poolse pianist nog naar de Place Vendôme in Parijs. De voornaamste reden: Chopin was doodziek en zocht naar een appartement met een slaapkamer dat naar het zuiden gericht was. De peperdure handschoenen die Chopin altijd droeg, hadden dus niet alleen een ijdele functie. Chopin moest zijn lichaam (en zijn virtuoze vingertjes) beschermen tegen de koude. 

Franz Schubert – Winterreise

Doelloos in de sneeuw ronddwalen, om onze eigen melancholie te ontmoeten. In elk van ons zit een romantische ‘Wanderer’. Niemand die zo goed uiting kon geven aan dat winters gevoel als de Duitse dichter Wilhelm Müller. Om nog maar te zwijgen van hoe Franz Schubert de poëzie vertaalde naar een prachtige cyclus van 24 liederen: Winterreise. U hoeft zelfs geen Duits te begrijpen om te weten waar deze muziek over gaat. Prachtig!


Luister vanaf maandag 1 t.e.m. vrijdag 5 januari 2018 naar onze nieuwe Klara-reeks Winterreise, met Chantal de Waele (en Franz Schubert natuurlijk).

Dmitri Sjostakovitsj – Symfonie nr. 7 ‘Leningrad’

Juli 1941. De Russische componist Dmitri Sjostakovitsj beslist in oorlogstijden om een nieuwe symfonie te componeren. Het Sovjet-volk kon best wel wat morele steun gebruiken, aangezien van september tot januari in dat jaar de stad Leningrad werd bezet door de nazi’s. Met deze symfonie wilde (en moest) de componist een duidelijk boodschap brengen: mannen en vrouwen werden helden. Het eerste deel droeg Sjostakovitsj op aan de gesneuvelde burgers tijdens hun gevecht tegen de vijand. Maar Sjostakovitsj laat ook vertrouwen horen, hoop op en geloof in de overwinning. In barre tijden, waar mensen stierven op straat van de honger, was er toch warmte voelbaar. De Leningrad-symfonie!

Sergej Prokofjev – Troika (Lieutenant Kijé)

Een met drie paarden bespannen Russische slee of wagen. Dat is een trojka. In 1934 componeerde Prokofjev de filmmuziek voor Lieutenant Kijé. Beeldt u zich een besneeuwd Russisch landschap in! Drie paarden, een slee en deze muziek van Prokofjev!

Richard Strauss – Eine Alpensinfonie

Het laatste symfonische gedicht van Richard Strauss moest meteen ook het grootste worden. Letterlijk. Want met de Mont Blanc op 4810 meter zijn de Alpen een groot stukje natuurkracht. Het ideale vertrekpunt voor Richard Strauss om symfonisch muziek op te componeren. In deze muzikale bergwandeling toont de componist ons de nachtelijke stilte, de zonsopgang, een tocht langs beekjes, watervallen, bloemenpracht om via gevaarlijke paden de top te bereiken. Deze muziek van Strauss is ook echt 'top'! 

Iedereen Klassiek

Een zondagse voormiddag met een aantal van de mooiste en meest aangrijpende bladzijden uit de klassieke muziek, als een zomers boeket geplukt uit de Klara-boeken Iedereen Klassiek en Iedereen Opera.

Presentatie: Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden / Tine De Donder / Kristof Lowyck

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.