Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dit was "Gelukkige verjaardag, Martha Argerich!"

Dit was "Gelukkige verjaardag, Martha Argerich!"Klassieke muziek

Op 5 juni 2021 werd de legendarische pianiste Martha Argerich 80 jaar. Dat konden we bij Klara niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
© Deutsche Grammophon

Martha Argerich

5 juni 1941, Argentinië. Martha Argerich wordt geboren. Drie jaar later begint ze met pianospelen. In 1949 speelde ze haar debuutconcert in Buenos Aires met pianoconcerto's van Beethoven en Mozart. Ze was toen 8 jaar oud. Ondertussen bouwde ze een meer dan indrukwekkende carrière uit, met een 100-tal opnames. Argerich's stijl kenmerkt zich door de spetterende energie en tempi en de uitzonderlijke vingervlugheid

In "Gelukkige verjaardag, Martha Argerich!" kon je zowel genieten van talloze Argerich-opnames als van gesprekken met mensen die dicht bij haar staan. Platenbaas en persoonlijke vriend Frédéric Grün, pianist Sergio Tiempo, Annie Dutoit: één van haar dochters, pianiste en look-alike Marie François en Arie Van Lysebeth, die Martha Argerich in de jury van de Elisabethwedstrijd probeerde krijgen - zonder resultaat. En je hoorde verjaardagswensen van onder andere pianisten Liebrecht Vanbeckevoort, Eliane Rodrigues, Lucas Blondeel, Nicolas Callot en Lies Colman

Klara-medewerkers Sander De Keere, Vincent Goris en Bart Tijskens kwamen langs om het te hebben over Argerich's unieke parcours, haar topopnames en pianistieke kwaliteiten. Mark Janssens presenteerde.

De uitzending is te herbeluisteren via de website of de app.

Martha Argerich doet meer dan het mogelijke: ze speelt niet binnen de grenzen van het instrument of de realiteit. Ze speelt met een buitengewone verbeelding.
pianist Sergio Tiempo

Herbeluister enkele gesprekken uit de uitzending hieronder.

5/06/2021 Sander De Keere over Martha Argerich
5/06/2021 Frédéric Grün over zijn eerste ontmoeting met Martha Argerich
5/06/2021 Sergio Tiempo over Martha Argerich als inspiratie
5/06/2021 Arie Van Lysebeth over een mogelijke samenwerking met Martha Argerich
5/06/2021 Vincent Goris over Martha Argerich
5/06/2021 Marie François over Martha Argerich
5/06/2021 Bart Tijskens over zijn favoriete Argerich-opnames
5/06/2021 Annie Dutoit, de dochter van Martha Argerich, over de relatie met haar moeder

Gelukkige Verjaardag, Martha Argerich!

Op 5 juni 2021 wordt pianiste Martha Argerich 80 jaar. Dat vieren we bij Klara met een vier uur durende uitzending die volledig draait rond deze levende legende. Mark Janssens ontvangt gasten om van gedachten te wisselen over de jarige Argerich.

Luister en vier met ons mee via de app van Klara of met een mail naar argerich@klara.be

Presentator: Mark Janssens

Samensteling: Bart Tijskens

Op zaterdag 5 juni, van 14 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.