Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dit zijn de genomineerden van Herman de Coninckprijs

Dit zijn de genomineerden van Herman de ConinckprijsKunst & Cultuur

De zes genomineerde bundels voor de Herman de Coninckprijs zijn bekend. Zij maken kans op een van de belangrijkste Nederlandstalige poëzieprijzen. Espresso stelt deze week de zes graag aan je voor.

De winnaar van de Herman de Coninckprijs wordt bekendgemaakt op 21 maart 2022.

Vijf vrouwelijke dichters en één man, vier Nederlanders en twee Vlamingen, dat zijn de genomineerden van editie 2022 van de poëzieprijs.

De winnaar kennen we op 21 maart 2022, niet toevallig ook Wereld Poëziedag.

Aarduitwrijvingen

‘Aarduitwrijvingen’ van Charlotte Van den Broeck

De Vlaamse Charlotte Van den Broeck kreeg al heel wat lof en prijzen voor haar vorige twee dichtbundels en de essaybundel Waagstukken. Haar laatste dichtbundel, Aarduitwrijvingen, is geïnspireerd door het werk van de Nederlandse kunstenaar Herman de Vries. "In deze dichtbundel ga ik aan de slag met de metafoor van de oermoeder en wil ik deze loswrikken en openbreken."

Charlotte Van den Broeck leest uit ‘Aarduitwrijvingen’
Vesper

'Vesper' van Anne Broeksma

De Nederlandse Anne Broeksma schrijft poëzie, korte verhalen en journalistiek. Ze staat met haar gedichten en verhalen vaak op literaire podia, van Lowlands tot Crossing Border.

‘Vesper’ is haar tweede dichtbundel en de jury schreef erover dat haar gedichten je blik verruimen en je dieper doen ademen.

Anne Broeksma leest uit 'Vesper'
Virgula

'Virgula' van Sasja Janssen

De Nederlandse dichter won voor deze dichtbundel ook al de Awater Poëzieprijs. Misschien komt daar straks een tweede prijs bij. In 'Virgula' beschrijft, vereert en vervloekt ze de komma - oftewel de virgula. "Ik zie de komma als een persoon, aan wie ik brieven kan schrijven."

Sasja Janssen leest uit 'Virgula'
Vervoersbewijzen
Vervoersbewijzen

'Vervoersbewijzen' van Tijl Nuyts

Tijl Nuyts woont in Brussel en is eindredacteur poëzie van het literaire tijdschrift Kluger Hans.

'Vervoersbewijzen' is zijn tweede bundel en daarin volgt hij verschillende vervoerstrajecten in en rond Brussel: met de bus, tram, deelauto of te voet. "Op het openbaar vervoer voel je concreet dat je plek inneemt en welke plek je inneemt".

Tijl Nuyts leest uit 'Vervoersbewijzen'
Doe het toch maar

'Doe het toch maar' van Babs Gons

Babs Gons is de debutante van de zes. Ze staat bekend als de koningin van spoken word. Ze organiseert al jaren podia en platformen voor jonge of nieuwe dichters. Maar zelf bracht ze pas vorig jaar haar eerste bundel uit, met de titel 'Doe het toch maar'.

"Ik hoorde zo vaak mensen op sterfbedden zeggen: "Had ik maar...". Hoe kan je dat voorkomen? Misschien gewoon door jezelf elke dag toe te fluisteren: "Doe het toch maar."

Babs Gons leest voor uit 'Doe het toch maar'
In mijn mand

‘In mijn mand’ van Lieke Marsman

Lieke Marsman is in de helft van haar termijn als Nederlands dichter des Vaderlands. Maar ze is ook erg ziek. Ze lijdt aan een kanker die niet meer te genezen is. En dat is een belangrijk thema in haar recente bundel: ‘In mijn mand’.

Lieke Marsman leest voor uit 'In mijn mand'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.