Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Donderdag 16 juni: slotconcert Koningin Elisabethwedstrijd

Donderdag 16 juni: slotconcert Koningin ElisabethwedstrijdKlassieke muziek

Na een interessante en spannende Koningin Elisabethwedstrijd valt het doek over deze cello-editie met een slotconcert door de eerste, tweede en derde winnaars. Hayoung Choi, Yibai Chen en Marcel Johannes Kits worden begeleid door het Belgian National Orchestra o.l.v. Eivind Aadland. Klara is er rechtstreeks bij.
De eerste drie laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd met bloemenc QueenElisabethCompetition

De eerste drie laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2022

De laureaten spelen opnieuw in de prachtige Henry Leboeufzaal van het Paleis voor Schone Kunstenin Brussel, maar dan zonder lange jurytafel. Ze kunnen de wedstrijd dus even vergeten. Maar musici moeten zich op elk concert opnieuw bewijzen. Of hoe hard de ‘zachte’ sector werkelijk is. Bovendien staan ze er allemaal met een ander concerto dan tijdens hun finale en spelen ze nog een hele reeks concerten voor ze aan hun vakantie mogen beginnen. Marcel Johannes Kits uit Estland kreeg de derde prijs. Hij kiest voor het celloconcerto van Robert Schumann. Ook daarin zal zijn fluwelen klank ongetwijfeld schitteren.

De 20-jarige Yibai Chen, die eerder publiek en commentatoren verbijsterde met zijn uitvoeringen van Haydn en Sjostakovitsj, brengt de virtuoze Rococovariaties op. 33 van Tsjaikovski.

Hayoung Choi maakte gedurfde repertoirekeuzes tijdens de wedstrijd. Haar zonder meer indrukwekkende vertolkingen van Penderecki en Lutoslawski zullen bijblijven. Op dit concert zal ze het eerste celloconcerto van Sjostakovitsj vertolken.

De drie solisten besluiten samen het concert met een kleine muzikale verrassing.

Nicole Van Opstal is opnieuw gastvrouw in de Klaraloge in Bozar, deze keer vergezeld door cellist Stijn Kuppens.

Volg het concert rechtstreeks of uitgesteld op Klara, klara.be, of de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.