Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Doric String Quartet - Haydn - Strijkkwartetten op.76

Doric String Quartet - Haydn - Strijkkwartetten op.76Klassieke muziek, CD

Uitvoerders: Doric String Quartet. Chandos CHAN 10886(2).
Hoes van de cd van Doric String Quartet in het op.76 van Haydn

Doric String Quartet in het op.76 van Haydn

Bij het Britse muziektijdschrift Gramophone noemen ze het Doric String Quartet ‘een van de meest voortreffelijke strijkkwartetten van het ogenblik’, eentje waarvan de leden ‘muzikanten zijn die fascinerende dingen te vertellen hebben’. Hier bij Klara’s 10 scharen we ons graag achter deze uitspraken, zeker na het beluisteren van hun nieuwe dubbel-cd met daarop de zes strijkkwartetten op.76 van Joseph Haydn. Eerder nam dit Britse strijkkwartet van dezelfde componist ook al het integrale op.20 op.

Joseph Haydn schreef zijn op.76 in de jaren 1796-97, in opdracht van graaf Joseph Erdödy. In deze periode werkte hij ook aan andere, grootschalige composities als Die Schöpfung en enkele missen, en invloeden van die werken (de uitgesproken contrasten, de dramatische opbouw en grandeur) sijpelen toch wel in deze strijkkwartetten door.

Met hun gedreven, dynamische en technisch onberispelijke vertolkingen brengen de leden van het Doric Quartet kleur en spanning in deze zes meesterwerken: elke maat lijkt hier spontaan tot leven te komen, en ze vinden een mooi evenwicht tussen emotie en een heldere opbouw: vooral de trage delen klinken in hun geconcentreerde aanpak bijzonder mooi.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel