Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Drie concerten (al heten ze niet zo) van Ernst von Dohnányi

Drie concerten (al heten ze niet zo) van Ernst von DohnányiKlassieke muziek, CD

Grote, bekende namen ga je op deze cd-hoes niet vinden: maar wat een geweldig solistentrio!

Wie?

Ernst von Dohnányi, die in 1960 in New York overleed, was een Hongaarse componist, pianist, dirigent en pedagoog. In zijn laatromantische muziek hoor je vooral de invloeden van componisten als Johannes Brahms, Richard Wagner en Robert Schumann. Tot de meest bekende werken van von Dohnányi behoren de variaties op een kinderliedje voor piano en orkest (waar deze cd mee opent), de drie symfonieën, een ballet, drie opera’s, het tweede strijkkwartet en de twee pianokwintetten.

Wat?

Op deze nieuwe Capriccio-cd vind je drie concerten van Ernst von Dohnányi, al kreeg geen enkel van deze composities ook echt die titel. In de variaties op een kinderliedje voor piano en orkest, vandaag het populairste werk van von Dohnányi, tilde hij de kunst van het variëren (op een relatief eenvoudig thema) naar een schitterend niveau. Het zelden uitgevoerde, maar erg mooie en lyrische concertino voor harp en kamerorkest uit 1952 was een veel later werk. En met het Konzerstück voor cello en orkest maken we opnieuw een grote sprong terug in de tijd, naar 1903. In dit knap opgebouwde stuk toonde de jonge von Dohnányi overtuigend aan dat hij als pas afgestudeerd componist al een heel eigen, krachtige en rijpe stijl had ontwikkeld.

Waarom?

Naar grote, klinkende namen hoef je in deze uitgave niet te zoeken. Maar ze musiceren hier wel schitterend, de drie solisten: de Duitse harpiste Silke Aichhorn, de Russische pianiste Sofja Gülbadamova en de Roemeense cellist en winnaar van de Internationale Tsjaikovski Wedstrijd Andrei Ionita. Zij en de voortreffelijke Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pflaz worden met groot enthousiasme gestuurd en geleid door de Litouwse dirigent Modestas Pitrènas. Mooi gedetailleerde en warme opname ook: puike cd!

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Ernst von Dohnányi – Concerto’s
Uitvoerders: Silke Aichhorn (harp) Sofja Gülbadamova (piano) Andrei Ionita (cello) Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pflaz o.l.v. Modestas Pitrènas
Label: Capriccio
Catalogusnummer: C5463