Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Driewerf hoera! Een nieuwe opname van Semele van GF Handel

Driewerf hoera! Een nieuwe opname van Semele van GF HandelKlassieke muziek, CD

George Frideric Handel Semele

Wie?

John Eliot Gardiner leidt het Monteverdi Choir en de English Baroque Solists

Wat?

Semele, een oratorium - of is het eigenlijk toch een opera? - op een wel heel werelds thema uit de antieke mythologie

Waarom moet u dit horen?

Omdat Handel met Semele een schitterend werk componeerde, dat nu eindelijk nog eens in een nieuwe (live) opname verschijnt.

Jupiter heeft zijn oog laten vallen op de beeldschone Semele, tot grote ergernis van zijn echtgenote Juno die alweer in woede ontsteekt en een plan tot wrede wraak beraamt. Als geen ander doorgrondt en verklankt Handel de menselijke en goddelijke psychologie van de personages. Wat volgt is dan ook een rollercoaster aan emoties: van wanhoop, verbittering en onzekerheid tot tedere liefde en opperste geluk. En dat vertaalt zich in kleurrijke aria's: Endless pleasure, endless love door een verliefde Semele, Awake Saturnia door een woedende Juno, het wondermooie Where'er you walk door een vleiende Jupiter, de geweldige ontwaakscène Leave me, loathsome light door een lome Somnus, Myself I shall adore door een ijdele Semele...

John Eliot Gardiner haalde dit werk al eens uit de vergetelheid in de jaren '80. Wat een geluk dat hij dit werk nu opnieuw heeft opgenomen, met een geweldige cast. Om toch enkele namen te noemen: Louise Adler, Lucile Richardot en Gianluca Buratto zetten hun respectievelijke personages meer dan overtuigend neer. Ook het orkest leeft zich uit in de talrijke heftige passages en laten het donderen en bliksemen dat het een lieve lust. Maar ze weten ook zachtjes te vleien en in slaap te sussen. Dat alles maakt Semele tot een geweldig avontuur met (spoileralert) helaas geen happy-end. 

Els Van Hoof

Praktisch?

Uitvoerder: Monteverdi Choir en English Baroque Solists o.l.v. John Eliot Gardiner

Titel: Handel Semele

Label: Soli Deo Gloria

Catalogusnummer: 733