Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Duo Sluys - Sonates voor viool en piano

Duo Sluys - Sonates voor viool en pianoKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Duo Sluys (Katsura Mizumoto, piano en Erik Sluys, viool). Label: Et'cetera KTC 1618.
Hoes van de cd van Duo Sluys

Duo Sluys met een mooie bundeling 20e-eeuwse sonates

Programma: Arno Babadjanian: vioolsonate; Josef Achron: Hebreeuwse melodie; Leos Janacek: vioolsonate; Karol Szymanowski: Mythes: La Fontaine d'Arethuse; Bela Bartok: Roemeense volksdansen; Johann Sebastian Bach: Arioso.

Niet alleen in het dagelijkse leven vormen ze een stel, maar ook op de planken slaan pianiste Katsura Mizumoto en violist Erik Sluys de handen in elkaar. Het Sluys Duo presenteert nu zijn nieuwe cd, een mooie bundeling van 20e-eeuwse sonates voor viool en piano.

De verwijzing naar volksmuziek speelt een centrale rol in dit programma. Zo is er Bela Bartók met zijn grillige melodieën, opzwepende ritmes en ongewone harmonieën, en Josef Achron met zijn Hebreeuwse melodie en ook Leoš Janáček, een van de drie grote Tsjechische componisten naast Smetana en Dvořák, die zijn inspiratie haalde uit de volksmuziek van zijn vaderland.

Naast dat volksachtige is de muziek ook ontzettend kleurrijk en dan hebben we het vooral over die van de Pool Szymanowski en zijn eerste mythe ‘La fontaine d’Arethuse’. Je zou bijna denken dat je naar Debussy of Skriabin luistert, en je kan dat sprankelende waterspel van de fontein haast voelen in het muziekspel van Duo Sluys. Ook de Armeniër Arno Babadjanian verdient zeker een vermelding met zijn virtuoze vioolsonate vol verrassingen en bevreemdende sfeerscheppingen. 

Sluys en Mizumoto eindigen nobel en oprecht met een arioso van Bach.

- Andreas Moulin

Klara's oordeel