Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dussek - Concerto voor 2 piano's - Alexei Lubimov - Olga Pashchenko

Dussek - Concerto voor 2 piano's - Alexei Lubimov - Olga PashchenkoKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Alexei Lubimov (pianoforte) Olga Pashchenko (pianoforte) Meta4 - Finnish Baroque Orchestra. Label: Alpha 416.
Hoes van de Dussek-cd met Alexei Lubimov en Olga Pashchenko

Een concerto en kamermuziek van Jan Ladislav Dussek: een ontdekking!

Programma: Jan Ladislav Dussek: Concerto in Bes voor twee piano’s op.63 – Pianokwintet in f op.41 – Notturno concertant in Es op.68.

Het Finnish Baroque Orchestra haalt de Tsjechische pianist en componist Jan Ladislav Dussek (1760-1812) onder het stof vandaan. Samen met het strijkkwartet Meta4, de Russische pianist Alexei Lubimov en zijn oud-leerlinge Olga Pashchenko namen ze het concerto voor twee piano’s en de Notturno Concertant op, een cd-première, aangevuld met het pianokwintet.


Dussek, in Tsjechië geboren, was een echte wereldburger: een gevierde pianist en veelgevraagde leraar die nooit lang in dezelfde stad of land woonde, met uitzondering van Londen en Parijs. Dankzij een opmerkelijke talenkennis was hij in dienst van o.a. Napoleon en Catherina de Grote. Volgens getuigen was hij de eerste muzikant die de piano zijdelings op het podium plaatste zodat het publiek de pianist in profiel zag. Ook zijn composities waren ver voor op zijn tijd. Zijn latere werken ademen romantiek in een tijd waar er nog geen sprake was van Schubert of Brahms.


Het concerto voor twee piano’s is geschreven voor prins Louis Ferdinand van Pruisen, zelf ook een getalenteerd pianist, met wie Dussek vaak improviseerde op soirées.


Een gevestigde waarde (Lubimov) en een jong, veelbelovend talent (Pashchenko) brengen een dynamische interactie op hun pianofortes. Het is een virtuoze conversatie in zwarte en witte toetsen. Het kwintet, gecomponeerd aan de vooravond van de 19de eeuw, is pure romantiek met een dramatisch thema dat barst in ieder instrument. De nocturne, een duo voor piano en viool met aanvullingen van hoorn, wiegt je in een zoete droom.


Dussek verdient vandaag dezelfde bekendheid en reputatie als in zijn tijd. Alle lof ook voor de Finse en Russische muzikanten die zijn werk vol overtuiging en met uitstekende vaardigheid op deze cd uitbrengen.

- Guillaume De Grieve

Klara's oordeel