Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dvorak - Krzysztof Urbanski - Ndr Elbphilharmonie Orchestra

Dvorak - Krzysztof Urbanski - Ndr Elbphilharmonie OrchestraKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Ndr Elbphilharmonie Orchestra o.l.v. Krzysztof Urbanski. Label: Alpha 269.
Hoes van de cd van Ndr Elbphilharmonie Orchestra o.l.v. Krzysztof Urbanski

Krzysztof Urbanski dirigeert Dvorak

Programma: Antonin Dvorak: Symfonie nr.9 in e op.95 Uit de Nieuwe Wereld - Heldenlied op.111.

De opening van de Elbphilharmonie concertzaal in januari 2017 zorgde voor een geweldige dynamiek in en rond Hamburg. Het opvallende ontwerp, een gebogen dakvorm op een oud pakhuis, aan de rechteroever van de Elbe, is een echte ‘landmark’ geworden aan de Hamburgse horizon. Tegelijk luidt het gebouw een nieuw tijdperk in voor het huisorkest daar: het Ndr Elbphilharmonie Orchestra, het vroegere symfonieorkest van de Norddeutsche Rundfunk. Voor alle duidelijkheid: deze –voortreffelijke!- nieuwe Alpha-cd is nog niet in de nieuwe concertzaal opgenomen, maar in de in 1908 voltooide Laeiszhalle, ook in Hamburg.

Het orkest wordt op deze opname geleid door de 34-jarige Poolse dirigent en componist Krzysztof Urbanski, een van de opkomende grote sterren van het ogenblik. Sinds het seizoen 2015-2016 is hij trouwens de eerste gastdirigent van het Ndr Elbphilharmonie Orchestra.

De negende symfonie van Dvorak, het hoofdwerk op deze nieuwe cd, was ook het stuk dat Urbanski tijdens zijn eerste concert met een professioneel orkest dirigeerde. Opvallend in deze uitvoering, zeker voor een jonge dirigent, is dat Urbanski de tijd neemt om alles precies zijn plaats te geven; van haast is hier nergens sprake. Daardoor kan hij hier en daar mooie accenten aanbrengen, zonder de vloeiende beweging van deze muziek uit het oog te verliezen. De orkestklank is, geholpen door de uitstekende opname, warm en gloedvol. Fascinerend hoe Urbanski deze overbekende muziek weer fris en als nieuw laat klinken.

Ook in het lange, 20 minuten durende symfonische gedicht, Heldenlied uit 1897, het allerlaatste orkestwerk van Dvorak, slaagt Krzysztof Urbanski erin eenheid en samenhang te brengen. Daarnaast toont hij zich in deze dramatische en bewogen uitvoering ook als een groot verteller.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel