Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dvorak - Pianotrio's op.21 & 26 - Busch Trio

Dvorak - Pianotrio's op.21 & 26 - Busch TrioKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Busch Trio: Mathieu Van Bellen (viool) Ori Epstein (cello), Omri Epstein (piano). Label: Alpha 466.
Hoes van de Dvorak-cd van het Busch Trio

Het Busch Trio: schitterend in Dvorak

Programma: Antonin Dvorak: Pianotrio nr.1 in Bes op.21 - Pianotrio nr.2 in g op.26.

Dit is de laatste cd van een reeks van vier van de grote kamermuziekwerken met piano van Antonin Dvorak: de pianotrio’s, de pianokwartetten en de pianokwintetten. Deze serie kwam er door de goede en lange samenwerking tussen platenfirma Outhere en de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Antonin Dvorak schreef in totaal zes pianotrio’s, waarvan er helaas maar vier bewaard bleven. Maar die vier trio’s namen wel een belangrijke plaats in het werk van Dvorak in, want elk werk kwam er op een belangrijk scharnierpunt in zijn carrière, en gaf meteen een duidelijk beeld van zijn stijl op dat bepaalde ogenblik.

Het Busch Trio, genoemd naar de legendarische Duitse violist Adolf Busch, is opgericht in 2012 in Londen. Het bestaat uit de Nederlandse violist Mathieu van Bellen en twee Israëlische broers: Ori Epstein op cello en Omri Epstein op piano. Zij zorgen hier opnieuw voor dwingende, lyrische en gloedvolle uitvoeringen, vol jeugdig elan, met Omri Epstein krachtig sturend en stuwend aan de piano, samen met zijn al even expressieve en dynamische partners. Wat een technische beheersing, wat een inzet en concentratie! En, geholpen door de sfeervolle opname, geeft dit trio je hier weer het gevoelen dat je het allemaal live meemaakt. 

- Bart Tijskens

Klara's oordeel