Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dvořák's Requiem in Klara Live

Dvořák's Requiem in Klara LiveKlassieke muziek

Op 17 november 2017 werd in de Munt het Requiem van Antonin Dvořák uitgevoerd. Klara zendt dit concert uit in Klara Live op maandag 5 maart 2018.
Hartmut Haenchen © Marc Waymel

Hartmut Haenchen © Marc Waymel

Het orkest van de Munt heeft sinds 2007 de traditie om in november een belangrijk requiem uit te voeren. Vorig jaar, in 2017, was het Requiem van Dvořák aan de beurt. Hij componeerde dit werk voor solistenkwartet, koor en orkest in 1890, op aanvraag van een festival in Birmingham.

In de zaal waar het werk voor het eerst uitgevoerd werd, waren 12 000 zitplaatsen. Dit vroeg om een grote bezetting, niet enkel om praktische redenen maar ook om esthetische: om het requiem heel monumentaal aan te pakken. Zo waren er bijvoorbeeld al 250 sopranen. Het koor heeft een centrale rol en is bijna voortdurend aan het werk. Aan deze productie verlenen zowel het Vlaams Radio Koor als de kooracademie van de Munt hun medewerking.

De grote bezetting van dit Requiem van Dvořák gaat anderzijds gepaard met een redelijk eenvoudige structuur. Hoewel de componist ver blijft van de theatraliteit van Verdi of Berlioz, bereikt hij geregeld eenzelfde intensiteit en dramatiek, terwijl aan het einde van het werk de stille treurnis gaat overheersen. Dirigent Hartmut Haenchen wil de verstilling van dit Requiem laten overkomen op de radio en kiest er daarom voor geen applaus te laten klinken in Klara Live. Als specialist van het grote romantische repertoire, laat Haenchen als geen ander dit zelden uitgevoerde werk in zijn volle rijkdom klinken.

Dvořák's Requim in Klara Live, op maandag 5 maart 2018 om 20u.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.