Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dvoraks Rusalka in Opera Ballet Vlaanderen: minimalistisch en poëtisch

Dvoraks Rusalka in Opera Ballet Vlaanderen: minimalistisch en poëtischBlijf verwonderd!

De enscenering van de Noorse choreograaf Alan Lucien Oyen doet zangers en dansers versmelten in één vloeiende beweging binnen een poëtisch golvend decor. De dans, grote troef van het huis, is niet vrijblijvend, legt echt wel een meer intuïtieve, bezielde onderlaag van de personages bloot. Het uitgangspunt van de Rusalki, de verloren zielen die als dwaallichtjes blijven ronddolen is boeiend en had misschien nog iets sterker kunnen naar voor komen in het tweede deel van de voorstelling.
Rusalka in Opera Ballet VlaanderenFilip Van Roe

Rusalka in Opera Ballet Vlaanderen

Decor en kostuums zijn feeëriek mooi. De cast is overtuigend met een belangrijk aandeel van jonge zangers, waaronder heel wat Vlaams talent en buitenlands talent dat hier een opleiding kreeg/krijgt, o.m. binnen het Jong Ensemble van het huis. Pumeza Matshikiza is een intrigerende Rusalka met homogeen stemgeluid over de hele tessituur, een ietwat koele waternimf wat ook wel klopt in het verhaal. Het is zeker ook uitkijken naar de Vlaamse interprete van de hoofdrol Tineke Van Ingelgem want de rol is dubbel bezet. Het orkest krijgt een warme gloed o.l.v. de Litouwse dirigente Giedre Slekyte. Deze nieuwe productie is een warme aanrader om de winterdagen wegdromend door te komen. Meer details over deze productie hoort u in bijgevoegde audio met een bespreking door Sylvia Broeckaert bij Sieglinde Michiel.

Sylvia Broeckaert over Rusalka in Opera Vlaanderen

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 14 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.