Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Echo Collective brengt nieuwe cd uit: The See Within

Echo Collective brengt nieuwe cd uit: The See WithinBlijf verwonderd!

Het gerenommeerde, Brusselse ensemble Echo Collective is geen onbekende in het neoklassieke muziekcircuit. Zo werkten ze al samen met onder andere Joep Beving en Jóhann Jóhannsson. Eind oktober brachten ze een album uit met enkel hun eigen werk. Violiste Margaret Hermant was te gast in Music Matters op 19 november.
Julien Bourgeois

Echo Collective

Altviolist Neil Leiter en violiste/harpiste Margaret Hermant zijn de bezielers van Echo Collective. Ongeveer vijf jaar geleden richtten zij dit ensemble op, dat nu niet meer weg te denken is uit de muziekwereld. Ze kwamen in de aandacht met onder andere een herwerking van 'Amnesiac' (Radiohead) en hun samenwerkingen met pianist Joep Beving en de intussen overleden Ijslandse componist Jóhann Jóhannsson

Samen met pianist Gary De Cart schreven ze de muziek van het nieuwe album volledig zélf. Celliste Charlotte Danhier schreef mee aan de titeltrack 'The See Within'. Alle klanken werden akoestisch en live opgenomen. Behalve reverb is er geen toegevoegd effect te horen. Dat akoestische, natuurlijke geluid is volledig waar Echo Collective voor staat.

Voor 'The See Within' maakten de muzikanten gebruik van een magnetische resonatorpiano, een 'omgebouwde' akoestische piano waarbij magneten en een extra pedaal zorgen voor de langer aangehouden klank die aan de legato en crescendo van strijkinstrumenten doet denken. Momenteel wordt er door de uitvinder en bouwer, Andrew McPherson, een magnetische resonatorpiano gebouwd voor Echo Collective zelf. 

Beluister een voorsmaakje: 

violiste Margaret Hermant (Echo Collective) & Olav Grondelaers in Music Matters - 19 november 2020
Margaret Hermant (Echo Collective) over The See Within in Music Matters - 19 november 2020

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.