Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Echte schoonheid ligt niet voor het rapen!"

"Echte schoonheid ligt niet voor het rapen!" Klassieke muziek

Nikolaus Harnoncourt wond er geen doekjes om : de vaste paden in de muziek waren niks voor hem. Die bewandelde hij nooit. Omdat vaste paden vaak bedrog zijn, vond hij. En ze hebben niets met echte kunst en muziek te maken. Traditie en routine zijn de meest hardnekkige vijanden van de kunst.
Nikolaus Harnoncourt zwaait naar het publiek

dirigent Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt is niet meer. Z'n lichaam was op, maar z'n geest bleef tot op het einde viriel, vinnig en vol verbeelding. Klara eert de muzikale verwezenlijkingen van Harnoncourt op twee bijzondere momenten.

Vrijdag 25 maart laten we de Johannespassie van Bach horen, gedirigeerd door Harnoncourt. Meteen na het nieuws van 14u.

Op maandag 28 maart maken we een speciale Maestro Harnoncourt waarin we veel muziek laten horen, hem zelf laten spreken over muziek, natuur en mystiek, en waarin collega's van de overleden dirigent eer brengen aan een groot kunstenaar en een groot mens.

We maken Maestro Harnoncourt graag samen met u, dus uw verhalen zijn meer dan welkom. Welke herinneringen heeft u aan hem? Een concert, een ontmoeting, een opname? Wat is volgens u zijn betekenis voor de klassieke muziek?

Mail naar maestro@klara.be

Nikolaus Harnoncourt en z'n vrouw Alice
Nikolaus Harnoncourt en z'n vrouw Alice
Grote kunstwerken zijn niet gebonden aan de tijd. Die zijn van nature eigentijds!
Nikolaus Harnoncourt
Nikolaus Harnoncourt met vlinderdas
Nikolaus Harnoncourt

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.