Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Eddy

The EddyKlassieke muziek

Op Netflix kan je nu The Eddy streamen, een nieuwe fictieserie waar we bij Klara met speciale aandacht naar kijken. Niet alleen omdat de reeks zich in een jazzclub afspeelt, maar ook omdat Oscarwinnaar Damien Chazelle enkele afleveringen regisseert. Lieven Trio kent de serie en vraagt zich in Espresso af of The Eddy de hoge verwachtingen weet waar te maken.
© Netflix

The Eddy

De serie speelt zich af in Parijs, waar jazzpianist Elliot mede-eigenaar is van jazzclub 'The Eddy'. De zaken lopen slecht, en daar bovenop blijkt mede-uitbater Farid ook nog eens betrokken te zijn bij louche praktijken. Toch is de serie volgens Lieven Trio geen klassiek misdaadverhaal omdat The Eddy een caleidoscopisch portret geeft van de jazzclub en de mensen die er werken. Elke aflevering draait namelijk om een ander personage uit de club waarmee je elke keer een nieuw perspectief krijgt op het verhaal.

Voor Trio werkt deze caleidoscopische aanpak echter niet altijd even goed. Zo leidt het tot zenuwachtige cameravoering en een te losse opbouw van het verhaal. Dat betekent niet dat The Eddy niet weet te raken, vooral de derde aflevering waarin een begrafenis langzaam uitmondt in een feest is een kippenvelmoment.

Je kan de reeks vergelijken met een jazznummer waarin een paar geniale solo's zitten
Lieven Trio

Ook de soundtrack wordt door Trio geroemd. De jazzoptredens krijgen in de serie de aandacht en ruimte die ze verdienen en daarnaast zijn de acteurs ook nog eens bijzonder muzikaal. Zo is Joanna Kulig, de Poolse actrice die in The Eddy de zangeres van de band speelt, ook echt een geschoolde zangeres en is Randy Kerberis naast pianist ook de componist van de soundtrack. Daarmee voelt de reeks aan als een echt jazzconcert.

The Eddy is te zien op Netflix.

20-05-2020 The Eddy

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.