Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Edouard Louis spaart zichzelf en de Franse samenleving niet

Edouard Louis spaart zichzelf en de Franse samenleving nietKunst & Cultuur, Boek

Edouard Louis graaft in zijn vijfde boek eens te meer in zijn eigen leven

Wie?

Edouard Louis moet nog altijd 30 worden, maar groeide de voorbije jaren uit tot de nieuwe superster van de Franse letteren. In zijn debuut Weg met Eddy Bellegueule rekende hij af met het achtergestelde milieu waarin hij opgroeide. Het lot van de arbeidersklasse in het hedendaagse Frankrijk beschreef hij via portretten van zijn ouders in de boeken Ze hebben mijn vader vermoord en Strijd en metamorfose van een vrouw.

Wat?

Veranderen:methode is het vijfde boek van Edouard Louis. Net als in zijn vorige boeken grijpt hij terug op zijn eigen levensverhaal. Hij beschrijft zijn klim van het marginale milieu in Noord-Frankrijk naar de top van de culturele elite in Frankrijk. Het werk is een compilatie van dagboekfragmenten, brieven, fictie en non-fictie. 

Waarom moet u dit lezen?

Louis beschrijft niet alleen een persoonlijke zoektocht maar brengt ook het klassenverschil in de Franse samenleving in kaart. In een uiterste leesbare tekst ontleedt hij de sociale (wan)toestanden in het hedendaagse Frankrijk, en komt daarbij ook zichzelf tegen.

Praktisch?

Veranderen:methode van Edouard Louis is verschenen bij De Bezige Bij.

Beluister hieronder het gesprek met Frankrijk-kenner Lode Delputte over het boek in Pompidou.

Lode Delputte over Edouard Louis