Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Édouard Louis: van de marginaliteit naar de Franse bourgeoisie

Édouard Louis: van de marginaliteit naar de Franse bourgeoisieKunst & Cultuur

Journalist Lode Delputte las de nieuwe van Édouard Louis. "Veranderen: methode" geeft een blik op Louis' transformatie van "marginaal dikkertje" tot de welgestelde Franse burger die hij vandaag is. Geen zelfhulpboek, wél Louis' wraak op zijn eigen verleden.
© Klara

Lode Delputte

De Franse schrijver Édouard Louis (Hallencourt, 1992) komt na zijn vorige, recent verschenen werk Strijd en metamorfose van een vrouw (2021) als een ware sneltreinschrijver op de proppen met een vijfde boek: Veranderen: methode. Journalist Lode Delputte las het werk als een literaire cocktail van fictie en autobiografische elementen: “Het is een compilatie waarin zowel dagboekfragmenten zitten, als brieven, waar stukjes fictie en non-fictie met elkaar gemengd worden.” Dat Édouard Louis graag speelt met het auto-fictiegenre, is geen nieuws. De Franse schrijver schreef al in eerder werk sterk autobiografisch, maar is niet bang om daarbij fictieve elementen te betrekken. Toch laat het geheel zich volgens Delputte lezen als een vlot geschreven, literair werk waarbij Louis vertrekt vanuit een zekere boosheid over zijn marginale jeugd: “Hij was een dikkertje dat rook naar frietvet, sigaretten en alcohol, en daarop ook gewezen werd”, aldus Delputte, “Hij is daar zo woest over dat hij wraak wil nemen.”

“Hij was een dikkertje dat rook naar frietvet, sigaretten en alcohol, en daarop ook gewezen werd”
Lode Delputte

De man klom zelf van de bodem van de samenleving naar het welgestelde burgerdom, een tocht die het hoofdbestanddeel van zijn boek vormt. Die transformatie beleeft hij volgens Delputte als een sterk “fysiek proces”: het aanpassen van zijn uiterlijk, zijn taal en ook zijn naam (Édouard Louis werd geboren als Eddy Bellegueule) waren voor hem nodig om zijn realiteit om te keren. “Eddy Bellegueule, of Édouard Louis, is iemand die altijd datgene wordt wat hij eerst gespeeld heeft”, aldus Delputte. Het gaat dus om een zeer doelbewuste gedaanteverwisseling die hij zelf in gang heeft gezet, maar die onderhuids ook het sociale klassenverschil in de samenleving in kaart brengt.
 

Delputte vraagt zich af of de methode die Louis beschrijft zijn leven ook heeft doen slagen: “Ik ben ertoe geneigd, als ik hem goed lees, om te vinden van niet”, aldus Delputte, “Hij mist ook dingen uit de kindertijd die hij volledig is kwijtgeraakt. Pas nu beseft hij dat alle banden doorgeknipt zijn.” Volgens Delputte verraadt Louis’ links-politieke engagement vandaag in Frankrijk dat hij zich wil inzetten voor sociale kwesties en misschien ook opnieuw een zekere connectie zoekt met zijn verleden.

Beluister hier het volledige gesprek in Pompidou.

Lode Delputte over Edouard Louis

Veranderen: methode van Édouard Louis is verschenen bij De Bezige Bij

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.