Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
EDUbox cultuur: "We willen de culturele beleving van jongeren stimuleren."

EDUbox cultuur: "We willen de culturele beleving van jongeren stimuleren."Blijf verwonderd!

Gisteren werd de EDUbox Cultuur gelanceerd. Een educatieve tool van VRT NWS voor het secundair onderwijs. Educatiecoördinator bij VRT Fran De Vriese: “We willen jongeren duidelijk maken dat we allemaal met cultuur bezig zijn. Door thema’s zoals culturele expressie en cultuurbeleving onderling te bespreken zorgen we voor verbinding en wederzijds begrip.”
©VRT NWS

EDUbox Cultuur: een verruimende blik op de wereld.

De EDUbox is een educatief concept om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox laat VRT-experten aan het woord. Fran De Vriese: “Het educatief concept biedt een kant en klaar pakket om jongeren te informeren over verschillende thema’s." De nieuwe EDUbox cultuur stimuleert jongeren hun cultureel bewustzijn, culturele expressie en cultuurbeleving. "Het is in eerste instantie voor het middelbaaronderwijs, maar is even goed bedoeld voor mensen die niet in het onderwijs staan, maar bijvoorbeeld in de cultuureducatie werken.”

"Jongeren dichter bij cultuur brengen is niet evident, omdat zij bij cultuur vaak uitsluitend denken aan de Mona Lisa, Shakespeare en La La Land. Tot je hen uitlegt dat ook mode, dans, muziek, games en zelfs wiskunde deel uitmaken van onze cultuur." Maar wat is cultuur dan precies? En waarom is het zo belangrijk? Dat komen de leerlingen te weten in de EDUbox Cultuur.

Niet elk kind krijgt cultuur mee van thuis. Sommige kinderen krijgen alleen op school de kans om hun culturele gevoeligheid te ontdekken en te ontwikkelen. “We starten met een algemene inleiding, zodat iedereen, ongeacht de achtergrond, kan inpikken. De leerkracht zet het lespakket in, in de klas. Op die manier komen jongeren in aanraking met het culturele bewustzijn en expressie. Ze nemen hun eigen invulling op cultuur onder de loep. We willen hen inspireren om meer aan cultuurbeleving te doen.”

Met al die verhalen bereiken en inspireren we graag zoveel mogelijk mensen, en dat begint liefst al op jonge leeftijd, ook in het onderwijs.
Fran De Vriese

Het initieel concept was gebaseerd op zelfstandig groepswerk, wat in de huidige corona-situatie niet meer uitvoerbaar bleek. Dus speelt de box nu in op online lesgeven. De online les wordt gehost door een VRT-expert en de leerkracht kan de les als opdracht geven die thuis gemaakt wordt. “Daarmee wordt meteen ingespeeld op het feit dat jongeren vooral online met cultuur bezig zijn. We voorzien ook een foto-app, die volledig draait om beelden. De taal van de jongeren.”

Beluister hier het gesprek met Fran De Vriese:

Fran De Vriese over EDUbox

Bekijk hier de trailer van de EDUbox Cultuur

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.