Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een boeiende week in Klara Live

Een boeiende week in Klara LiveKlassieke muziek

Ook in de week van 10 juni 2019 wordt het boeiend in Klara Live. Ons aanbod gaat van ingetogen polyfonie tot uitbundige volksmuziek.
François-Xavier Roth

François-Xavier Roth

Maandag 10 juni

Vanavond kan u luisteren naar een concertopname vanuit de concertzaal van Luzern, opgenomen op 28 augustus 2018 tijdens het Festival van Luzern met het Mahler Chamber Orchestra, zowat het beste kamerorkest ter wereld, o.l.v. François-Xavier Roth, met medewerking van de Argentijnse celliste Sol Gabetta in het celloconcerto van Martinu.

Dinsdag 11 juni

De Boetepsalmen van Orlandus Lassus werden eind mei geprogrammeerd in de reeks 'Topstukken' van het Brugse Concertgebouw. Dat is niet verwonderlijk, want deze Boetepsalmen behoren tot de meest iconische partituren van de componist. Muziek voor fijnproevers, zegt dirigent Daniel Reuss, zeer subtiel, maar ook zeer moeilijk. Op 25 mei dirigeerde hij het Vokalconsort Berlin in 4 van de 7 psalmen, en Klara was er bij.

Woensdag 12 juni

De invloed van volksmuziek op klassieke muziek is onschatbaar. Het Ensemble Raro nodigde vioolvirtuoos Gilles Apap uit voor een Roemeens getint feest met composities van Georges Enescu en dansen van Bartók. Die componisten verwerkten zowel uitbundige als melancholische Balkanmelodieën op onnavolgbare wijze in hun muziek. Het concert eindigt met het eerste pianokwartet van Brahms, bekend om zijn ontstuimige 'Rondo alla Zhingarese'. Schuif de tafel maar opzij!
Een concert opgenomen in Bozar op 28 mei 2019.


Donderdag 13 juni

De Letse Iveta Apkalna is een van de meest begaafde organistes van haar generatie. Als bewijs daarvan mag ze zich organist-titularis noemen van de Hamburgse Elbphilharmonie sinds de opening van de zaal in 2016. Ook in Bozar in Brussel was ze reeds tweemaal te gast en volgend seizoen komt ze terug. Vanavond horen we haar in het onvoltooide orgelconcerto van Francis Poulenc. Omdat Poulenc nooit eerder voor orgel gecomponeerd had, ging hij zich verdiepen in de grote barokke orgelwerken van Johann Sebastian Bach en Dietrich Buxtehude en die invloeden herken je. Francis Poulenc schreef in een brief aan collega Jean Françaix "...dat dit concert niet de aimabele Poulenc van het concert voor twee piano's laat zien, maar eerder een Poulenc die op weg is naar het klooster". Na de pauze speelt het Symfonie Orkest van de Beierse Radio de derde Symfonie van Camille Saint-Saëns die als bijnaam de "Orgel symfonie" kreeg. Het geheel staat onder leiding van Mariss Jansons. Een ERU-concert van 19 maart 2019

Vrijdag 14 juni

Bach is voor velen het alfa en omega. Pianist Piotr Anderszewski stelde een programma samen, vertrekkende van Bachs preludes en fuga's. Van Bach stapt hij over naar Robert Schumann, die zeven pianowerken in fugavorm schreef als zelftherapie. Hij nam Bachs inventies als voorbeeld, maar maakte er eigenzinnige, melancholische composities van. Ludwig van Beethoven belandde in zijn monumentale 31e sonate ook bij een grote fuga. Bach zou hem er zeker voor gefeliciteerd hebben. Maar voor alles luisteren we naar prachtige, pure muziek, gespeeld door een van de grote pianisten van deze tijd. Dit EBU-concert werd opgenomen op 15 mei jl. op de Schwetzinger Festspiele.

  • Klara Live, van maandag 10 tot en met vrijdag 14 juni 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.