Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een creatie van Peter Vermeersch en 2 rechtstreekse uitzendingen van 'Klara Live'

Een creatie van Peter Vermeersch en 2 rechtstreekse uitzendingen van 'Klara Live'Klassieke muziek

In de week van 1 april mag u in Klara Live o.a. de Flagey Pianodays, een creatie van Peter Vermeersch en twee rechtstreekse uitzendingen vanuit Antwerpen verwachten.
Vikingur Olafsson© Ari Magg

Vikingur Olafsson

Maandag 1 april

In februari was de IJslandse pianist Vikingur Olafsson voor de allereerste keer te horen in ons land. Een pianowonder volgens critici, een nieuwe Glenn Gould, met een intense muzikaliteit en absolute originaliteit. Tijdens de Pianodays in Flagey bracht hij een programma rond Johann Sebastian Bach: eigen, korte, werken van de componist zelf, maar ook transcripties van anderen, ondermeer ook van Vikingur Olafsson. Tijdens een gesprek met Klara vertelt Olafsson hoe het precies zit tussen hem en Johann Sebastian. Een VRT-opname van 9 februari.

Dinsdag 2 april

Grootmeester van de piano Paul Lewis was op 9 februari te gast op de Pianodays in Flagey. Al enige tijd bouwt hij recitals rond de combinatie Haydn-Brahms-Beethoven. Vanavond zet hij de kers op de taart met een uitvoering van Beethovens magistrale Diabellivariaties, voorafgegaan door de Sonate in e Hob. XVI:34 van Joseph Haydn en de Drie intermezzi opus 117 van Johannes Brahms. In een gesprek met Klara vertelt hij wat hem zo fascinert aan de Diabellivariaties.

Woensdag 3 april

Op maandag 11 februari speelde het Symfonieorkest van Vlaanderen onder leiding van Case Scaglione. Naast bekend werk van Debussy, Boulez en Stravinsky dat kaderde in het thema "wedergeboorte", mocht het orkest een nieuw werk spelen van Peter Vermeersch: eggs and ashes / ashes and eggs, een orkestwerk waarin accordeonist Philippe Thuriot een solorol kreeg toebedeeld. Vermeersch én Thuriot lichten het werk toe in een gesprek met Klara Live.

Donderdag 4 april

Het Stabat mater is een van de hoogtepunten uit Boccherini’s vocale oeuvre: op intieme wijze verbeeldt hij muzikaal de poëtische beeltenis van Maria’s angst bij haar zoon aan het kruis. Sopraan Dorothee Mields wordt begeleid door het Salagon Quartett, aangevuld met contrabas. Samen brengen ze ook het uitermate verfijnde Salve regina uit 1824 van de jonge Felix Mendelssohn. Nicole van Opstal spreekt vooraf met Dorothée Mields en ook Christine Busch van het Salagon Quartett komt even langs. Klara Live, rechtstreeks vanuit Amuz in Antwerpen.

Vrijdag 5 april

Dirigent Robert Trevino en violist en Elisabethwedstrijdwinnaar Ray Chen zorgen vanavond in Antwerpen voor een prachtige Brahms-avond: Chen speelt dienst vioolconcerto, en vervolgens dirigeert Robert Trevino het Antwerp Symphony Orchestra in de tweede symfonie. Als inleiding tot dit Brahmsfeestje is er de ouverture Genoveva van Robert Schumann. Vanuit de Koningin Elisabethzaal, rechtstreeks mee te maken op Klara Live. Nicole Van Opstal is gastvrouw.

  • Klara Live, van maandag 1 tot en met donderdag 4 april, telkens van 20 tot 22 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
  • Klara Live, met de Brahms-avond, rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal, van 20 tot 22.15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.